Tko pjeva dvostruko moli, a čuo se i glas branitelja

Biskup Ivan Milovan predvodi misu kojom je započeo program "Maše po starinski"
Biskup Ivan Milovan predvodi misu kojom je započeo program "Maše po starinski"

U nedjelju je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u supetarskoj župnoj crkvi održana deveta smotra starocrkvenog pučkog pjevanja "Maša po starinski". Smotru je u njeno ime otvorio izaslanik Anton Kliman, tehnički ministar turizma u Vladi RH. Ovom je prigodom istako kako su ovakve manifestacije od velikog značaja za očuvanje naše baštine, a to su u ovom slučaju hrvatske crkvene pjesme.

- Ta tradicija poziva naše goste da nas posjete, jer spoj baštine i kulture može biti itekako zanimljiv dio turističke ponude kroz kulturni i vjerski turizam, kao kvalitetan dio nacionalne turističke ponudu, rekao je Kliman i na kraju organizatorima čestitao na uspješnom radu i ustrajnosti u održavanju ove vrijedne manifestacije.

Trajanje u baštini

Goste, pjevače i publiku pozdravio je i općinski načelnik Mario Bratulić, a prije koncerta "Maša po starinski", biskup Ivan Milovan služio je misu na kojoj je govorio o značaju crkvenog, liturgijskog, pjevanja, posluživši se uzrečicom: "Tko pjeva dvostruko moli" te tako oslikao veliki značaj glazbe u crkvama.  

Na ovogodišnjoj smotri nastupili su zbor župe sv. Filipa i Jakova iz Filipane; zbor Lavanda iz Novigrada; pjevači župe sv. Agneze iz Medulina; župni Zbor sv. Mihovila iz Žminja; vokalna skupina Jažulice iz Lanišća; pjevački zbor Župe sv. Petra i Pavla iz Svetog Petra u Šumi; župni zbor iz Kringe, te zborovi Šibenske i Zadarske biskupije. Posebni gosti smotre bili su članovi društva Vlahija, zapravo zbor gradišćanskih Hrvata iz Austrije, koji je pjevao i tijekom Svečane mise, kojom je po običaju i započela smotra.

Zacijelo je mnogima bilo neobično u crkvi slušati tamburašku glazbu, ali vrsni glazbenici i pjevači iz Gradišća ubrzo su odagnali sve dvojbe jer njihove tambure savršeno upotpunjuju duhovnost stihova liturgijskih pjesma.

Branitelji drugog reda

Prije mise ministar Kliman u klaustru samostana Sv. Petra i Pavla sastao se s hrvatskim braniteljima. Bio je to, kako nam je rekao, jedan od redovitih susreta s braniteljima. Takvih je susreta prije, dok nije radio u Zagrebu, bilo češće. Stoga su dolazak u Sveti Petar u Šumi na "Mašu po starinski" i on i branitelji iskoristili za druženje i razgovor.

Orinano Bulić rekao nam je kako se branitelji u Istri, za razliku od kolega u drugim krajevima Hrvatske, osjećanju kao građani drugog reda, zbog čega obolijevaju i suočavaju s raznim drugim i teškoćama problemima. Stoga očekuju da će se i to napokon promijeniti. Ministar Kliman dodao je kako voli i želi razgovarati s braniteljima, poslušati njihova mišljenja i probleme, kako bi ih mogao predočiti na sjednicama Vlade i sudjelovati u njihovom rješavanju.

- Zato ću se kao i do sada zalagati za prava hrvatskih branitelja i za rješavanje svih problema s kojima se uočavaju, naglasio je on.

Vladimir Gašparini dodao je ovomu kako će istarski branitelji na predstojećim izborima podržati Antona Klimana. (Mirjan RIMANIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter