Tko odgovara kad auto udari u životinju?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nerijetko se dogada da vozaci na cesti udare u srnu, divlju svinju, konja, zeca, psa ili neku drugu životinju. Pitanje koje se tada postavlja jest tko i kada placa nastalu materijalnu štetu na vozilu te tko odgovara za eventualne ozljede. Logicno bi bilo da to cini ustanova pod cijom je nadležnošcu cesta na kojoj se incident dogodio ili pak lovacka društva.

Nelogicno jest, ali najvjerojatnije je da ce sam vlasnik vozila platiti štetu te ce svoj novac vratiti tek po okoncanju dugotrajnih sudskih postupaka. Sve je ovo tim važnije kad se uzme u obzir da se u Istri u prosjeku dogodi jedan sudar sa životinjama dnevno.

Na proširivanje ove teme potaknula nas je zadnja nesreca kod cvora Medaki na Istarskom ipsilonu, kada je vozacica naletjela na cak dvije divlje svinje, a razgovarali smo i s dvoje vozaca sa slicnim iskustvima. Ono što ih dodatno povezuje jest cinjenica da vrlo teško dolaze do naknade za rješavanje štete i popravak vozila.

U nekim slucajevima se dogodilo i da vozac udari u konja, što zna biti itekako teška i opasna situacija, no buduci u Istri nema puno konja prilicno je lako doci do vlasnika i naplatiti štetu. Tezu potvrduje takva prometna nesreca kod Nove Vasi iz prosinca 2008., kada je vozacica naletjela na konja koji je pobjegao vlasniku obližnjeg ranca. Tada je policija podnijela optužni prijedlog protiv vlasnika konja.

Po policijskoj evidenciji, ove se godine dosad na istarskim cestama dogodilo 112 naleta na razne životinje. Tea Balde iz Ureda za odnose s javnošcu poduzeca Bina-Istra tvrdi da oni ne snose odgovornost za prometnu nesrecu u kojoj je vozilo naletjelo na divlje svinje kod cvora Medaki. Naime, ona veli da je dionica ogradena žicom te da postoji mogucnost da su divlje svinje ušle preko dijela cvora koji nije ograden.

Predsjednik Lovackog saveza Istarske županije Graciano Prekalj smatra, pak, da je taj slucaj, što se odgovornosti za naknadu materijalne štete tice, u potpunoj nadležnosti Bina-Istre.

Istice da su zakonske odredbe koje se ticu prometnih nesreca zbog naleta na divljac loše koncipirane i nejasne. Ošteceni vozaci prisiljeni su tužiti onoga tko upravlja cestama i sve rješavati putem sudova.

- Imam podatak da je trenutno na sudovima oko 250 tužbi (te su tužbe, prema našim podacima, zajednicki "teške" oko tri milijuna kuna, op. a.), od cega oko 200 protiv ustanova koje upravljaju županijskim cestama, 50-ak protiv onih pod cijom su nadležnošcu državne ceste, a nešto i protiv Lovackog saveza, kaže Prekalj.

Zanimljivo je spomenuti da, iako lovacka društva odgovornost prebacuju na nekog drugog, pregaženu divljac sama uklanjaju s prometnica, a zatim je, prema vlastitom priznanju, konzumiraju na lovackim feštama. (Piše Mateo SARDELIN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA; VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter