Tko nema TV-signala, smanjite mu pretplatu

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Uskoro se za područje Istre gase neki kanali za prijem TV-programa pa pretplatnici iz nekih dijelova županije više neće moći pratiti nacionalne programe, upozorila je na sjednici Županijske skupštine Nevija Poropat i upitala što su nadležne institucije poduzele da svi gledatelji iz Istre mogu pratiti nacionalne programe te moraju li građani u konačnici plaćati TV-pretplatu za programe koje ne mogu gledati. Županov zamjenik Vedran Grubišić upoznat je, kazao je, s problemom te dodao da je Županija u više navrata bez rezultata pisala Ministarstvu prometa, ali bez obzira na to i dalje će nastaviti s aktivnostima da TV-pretplatnici u Istri imaju kvalitetan signal. Izjalove li se i ta nastojanja, predložit će smanjenje TV-pretplate. 

Zdenka Pliška zanimale su aktivnosti oko otvaranja hospicija za palijativnu skrb u Istri, poglavito u staroj bolnici u Puli. "Županija je do sada mnogo napravila za palijativnu skrb u kući", odgovorila je Sonja Grozić Živolić, županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb. Osim medicinskih sestara u timove palijativne skrbi koji posjećuju bolesnike u njihovim domovima angažirani su specijalisti, djelatnici centara za socijalnu skrb, ali i osobe koje mogu udovoljiti duhovnim potrebama pacijenata. Međutim, zbog nedostatka sredstava u Istri još nije uređen nijedan odjel palijativne skrbi. U planu je da se uredi u krilu zaraznog odjela u Puli, kao i po domovima zdravlja u drugim istarskim gradovima, ali osim prostora potrebni su i posebno educirani djelatnici.

U kojoj su fazi projekt Brijuni rivijera i izgradnja bolnice u Puli pitao je Marino Roce.

- "Brijuni rivijera" je trenutno u fazi provođenja natječaja za imenovanje ravnatelja. Budući da je postupak složen, to će potrajati, odgovorio je dožupan Grubišić. Naglasio je da je većinski vlasnik Brijuni rivijere država pa je stoga uključena u sve projekte te da, koliko mu je poznato, nema nikakvih odstupanja od dosad započetih aktivnosti.

- Što se Opće bolnice u Puli tiče, raspisan je natječaj za odabir najpovoljnijeg ponuditelja za izvođenje radova pa se tijekom ljeta može očekivati početak gradnje. Opremanje je druga stvar, ali to će se, prema već poduzetim aktivnostima, rješavati sredstvima fondova EU-a za koje već sada postoje pozitivni signali iz Bruxellesa i Beča, odgovorio je Grubišić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter