Tko ne ispuni obvezu bit će brisan iz evidencije


Građani Republike Hrvatske koji su na dan 29. prosinca 2012. godine imali osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja više od 15 dana ili koji nikada nisu ishodili osobnu iskaznicu, dužni su, sukladno Zakonu o prebivalištu, do 29. prosinca ove godine ponovno prijaviti prebivalište u policijskoj upravi ili postaji na čijem su području ranije imali prijavljeno prebivalište. Upozorio je na to na jučerašnjoj konferenciji za novinare u PU istarskoj načelnik Sektora upravnih  inspekcijskih poslova Robi Belušić.

Prezentirajući provedbu odredbi zakona o prebivalištu Belušić je dodao da ista obveza vrijedi za građane koji imaju prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica, odnosno na nepostojećim adresama (adresama s kućnim brojem 0, bb i sl.). Te osobe moraju ponovno prijaviti prebivalište na adresu, ulicu ili trg i kućni broj evidentiran u registru prostornih jedinica kojeg vodi nadležno tijelo, a ujedno i podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice s ispravnom adresom prebivališta.

- Građani koji su se s danom 29. prosinca 2012. godine već nalazili u inozemstvu duže od godinu dana radi obrazovanja, zaposlenja, dugotrajnog liječenja i iz nekih drugih razloga, moraju najkasnije do 29. prosinca o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište ili pak  diplomatsku misiju, odnosno konzularni ured Republike Hrvatske na čijem području borave u inozemstvu. Također te su osobe dužne dostaviti odgovarajuću dokumentaciju o razlozima privremenog boravka izvan Hrvatske, kazao je Belušić.

Za sve osobe koje ne ispune svoje zakonske obveze do 29. prosinca ove godine izvršiti će se odjava prebivališta u zbirci podataka o prebivalištu i boravištu. Belušić napominje da će građani koji su svojevoljno odjavili prebivalište u Hrvatskoj, kao i oni koji će biti odjavljeni po službenoj dužnosti po povratku u Hrvatsku, ukoliko se u njoj trajno nastane, moći ponovno prijaviti prebivalište i ishoditi hrvatsku osobnu iskaznicu, te da odjava prebivališta ne utječe na državljanski status.

Na dan 31. listopada 2014. u PU istarskoj evidentirano je 4.633 građana koji su na dan 29. prosinca 2012. godine bili stariji od 16 godina, a nisu ishodili osobnu iskaznicu. Prema podacima policije na taj isti dan ukupno 4.825 osoba nije imalo važeću osobnu iskaznicu dok je 511 osoba u Istri prijavljeno na  nepostojećim adresama, odnosno onima s kućnim brojevima 0 ili bez broja (bb).

Belušić je stoga najavio da će policijski službenici PU istarske do 29. prosinca nastojati stupiti u kontakt s osobama koje su prijavljene na nepostojećim adresama te obaviti provjere. Ukoliko se pokaže da te osobe žive na navedenim adresama uputit će i se da ishode odgovarajuću ispravu od nadležne ispostave Državne geodetske uprave i da se što prije jave u nadležnu policijsku upravu ili postaju zbog pravovremene prijave prebivališta i ishodovanja osobne iskaznice s ispravnom adresom. Ukoliko se pak, u postupku utvrdi da određene osobe ne žive na adresi prebivališta provest će se postupak odjave prebivališta. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter