Tko može zabraniti parkiranje?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je netko od stanara u pulskoj Stankovicevoj ulici 39 svojevoljno postavio na javnoj površini znak za zabrani parkiranja postavilo se pitanje tko smije regulirati parkiranje u dvorištima zgrada.

Sporni znak za zabranu parkiranja i zaustavljanja osim za stanare navedenog kucnog broja, podsjetimo, uklonilo je komunalno redarstvo buduci da gradski Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu nije izdao odobrenje za njegovo postavljanje. Ilegalna privatna inicijativa ogorcila je stanare koji su je prijavili iz razloga što spomenutu javnu površinu, kao i ulaz, dijele kucni brojevi 39 i 41.

Procelnik spomenutog gradskog odjela Damir Prhat u dopisu objašnjava da sve zajednicke poslove u zgradi suvlasnici trebaju rješavati medusobnim dogovorom te u koordinaciji s upraviteljem zgrade. "Kada se radi o prostoru koji se nalazi oko zgrade, najznacajnije i temeljno polazište je da li zgrada ima odredeno zemljište nužno za redovnu uporabu, takozvanu okucnicu, te da li je provedeno povezivanje u zemljišnim knjigama. Upravni odjel za prostorno uredenje provodi postupke utvrdivanja okucnice, odnosno izdaje rješenja kojim se za postojecu gradevinu utvrduje gradevna cestica. U situacijama kad je okucnica odredena, suvlasnici medusobno ureduju, ukoliko za to postoje uvjeti, nacin i mjesta za parkiranje", objašnjava Prhat.

Stanari moraju sami podnijeti zahtjev za postavljanje znaka zabrane ulaska i parkiranja za sva vozila koja ne pripadaju stanarima, dok odobrenje izdaje Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu. Prije toga potrebno je pak provesti zakonom propisanu proceduru koja obuhvaca izradu prometnog projekta, ishodovanje suglasnosti MUP-a te donošenje odgovarajuceg rješenja.

"Ukoliko okucnica nije odredena, što je najcešci slucaj, suvlasnici nemaju pravo samostalno postavljati prometnu signalizaciju kojom brane ulazak ili parkiranje svih vozila, osim vozila stanara, niti imaju pravo samostalno, 'na svoju ruku', raspodjeljivati prostor oko svoje zgrade za parkiranje", zakljucio je Prhat u dopisu.


Podijeli: Facebook Twiter