Tko može, a tko ne u Arenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradsko Povjerenstvo za ljetne programe u Areni, u cijem su sastavu Bernard Zenzerovic, Erik Lukšic, Eros Cakic, Sanja Cinkopan Korotaj, Darko Komšo, Veljko Ujcic i Željko Markovic, argumentom da "ne udovoljavaju kulturno-umjetnickim standardima za održavanje u prostoru koji ima status kulturnog dobra" nastup u pulskom amfiteatru odbili su Marku Perkovicu Thompsonu i Halidu Bešlicu.

Odbijenice su podijeljene i Milenijskoj izložbi, Shaolin Showu, Gladijatorskim igrama, flamencu te predavanju Davida Ickea "Novi svjetski poredak".

Isto je povjerenstvo suglasnost dalo Danima antike, mjuziklima "Za stara dobra vremena" i "Jalta, Jalta", 57. festivalu hrvatskog igranog filma, operi "La Traviata", koncertu njemackog sastava Gregorian, dok je predlagateljima programa World Musicu i Histria Festivalu upucen zahtjev da dostave dokaze o podmirenim obvezama, nakon cega ce razmotriti i njihove prijedloge.

Koji su kriteriji za dobivanje dozvole za nastup u Areni, kao i kako ovo povjerenstvo odlucuje cije je pjevanje doseglo potrebne umjetnicke standarde - nije posve jasno. Na koji nacin pošteno odluciti koji je od predloženih programa dostojan ulaska u amfiteatar upitali smo Lovorku Tomicic, gradsku vijecnicu HDZ-a.

Odgovorila nam je da radom povjerenstva i konstatacijom tog tijela da neki od predloženih programa ne udovoljavaju kulturno-umjetnickim standardima nije zadovoljna.

- Pitanje je zapravo o kojim je standardima rijec, jer oni nijednim gradskim aktom nisu propisani. Prema tome, odredeni su programi odbijeni bez jasnih razloga, odnosno na temelju samovoljne procjene nekolicine ljudi.

Zašto se neki od programa smatraju nepogodnim za Arenu nije posve jasno ni Brunu Nefatu, predsjedniku Kluba vijecnika Nezavisne liste Plinija Cuccurina, koji se posebno cudio nad odbijenicom za predavanje Davida Ickea.

Veli da na veci broj odbijenih koncerata zapravo nema primjedbi jer je Arena ipak mjesto za vrhunske kulturno-umjetnicke dogadaje dok se masovni koncerti mogu održavati i na drugim mjestima u gradu, primjerice na stadionu.

Glazbenik Edi Maružin smatra da bi možda trebalo shvatiti da Arena "nije baš svacija prcija", ako vec postoji tijelo koje odlucuje o programima. Drugo je pitanje, kaže, je li povjerenstvo koje odlucuje kompetentno. Voda Gustafa kaže da se i sam našao u situaciji da ga, primjerice u Zagorju, ne zovu da svira, po principu: "Necete vi Thompsona pa necemo mi vas!"

O kriterijima kojima su se vodili pri odabiru kandidata za Arenu pokušali smo doznati nešto i u Gradu, ali nismo uspjeli. Jedan od clanova povjerenstva, dugogodišnji organizator Jazzbine Željko Markovic, rekao nam je da ne može komentirati odluke jer su za to ovlastili predsjednika tog tijela Bernarda Zenzerovica, no istaknuo je da su sve odluke donesene konsenzusom i da nije bilo izdvojenog mišljenja. (B. PETROVIC, M. CETKOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter