Tko kontrolira uzgajanje i držanje opasnih pasmina?

Ozljeđeni Dante taknuo je srca mnogih ljudi
Ozljeđeni Dante taknuo je srca mnogih ljudi

Društvene mreže i portali zadnjih dana naprosto gore o slučaju groznog zlostavljanja životinja. Ivan Žgaljardić iz Pule, koji je navodno ubio nekoliko svojih pasa - neke zatukao, a neke bacio s kamenoloma, javnosti je poznat iz nekoliko slučaja sa stranica crne kronike. Jedan se dogodio 2009. godine kada je, nakon burne svađe sa suprugom Suzanom, završio s ubodnom ranom blizu srca i gotovo iskrvario. Tada je policija potvrdila da je on i prije ovog incidenta više puta prijavljivan za razna kaznena djela, pa i za otmicu 2001. godine, razbojništvo, zatim obiteljsko nasilje te nanošenje teških tjelesnih ozljeda, a ima i niz prekršaja za narušavanja javnog reda i mira. Pitanje je kako takva osoba može držati pse "opasne pasmine"? 

Svi sve znali, nitko nije prijavio

Na društvenim mrežama na raznim profilima, među kojima i American Stafford CRO, krenula je i priča o tome kako poznanici nisu iznenađeni slučajem jer već godinama svjedoče da se radi o problematičnoj osobi. Tvrdi se i da dva psa koja je ove godine pokušao ubiti bacivši ih s više od deset metara visine u starom kamenolomu na Stoji, nisu prvi psi koje je pokušao ubiti. Dakle i opet mnogi znaju za druge slučajeve, ali nitko nije reagira i dosad ga prijavio? Kako je moguće da takva osoba uzgaja i putem oglasnika prodaje pse "opasne pasmine", a da nitko od nadležnih nije reagirao, sve do sada kada ga je prijavila udruga za zaštitu životinja. 

Kako doznajemo od veterinarske inspektorice Lovorke Tomičić, inspektori bi reagirali da su dobili prijavu, ali Žgaljardića im nitko nije prijavio. Naime, kako pojašnjava, oni se kao inspekcija mogu pozvati na Pravilnik o opasnim pasminama koji za pasmine tipa bull propisuje niz pravila držanja. 

- Svi oni koji takve pse drže moraju biti upisani u Hrvatsku rodovnu knjigu, psi moraju biti čipirani, cijepljeni i sterilizirani, odnosno kastrirani, moraju proći školovanje i test socijalizacije, a u šetnji psi moraju nositi brnjicu. Takve je pse zabranjeno ustupati drugim osobama i njima trgovati. Vlasnik takvih pasmina mora biti punoljetan, poslovno sposoban, ne smije biti kazneno prijavljivan ni kažnjavan, ne smije postojati sumnje da će pas kod njega biti zlostavljan? No, jedan od problema je što mnogi takvi psi dolaze iz nekontroliranih uvjeta te se po niskim cijenama kupuju i prodaju putem raznoraznim oglasnika, veli Tomičić. 

Navodeći kako bi veterinari pri prvom dolasku takvih pasa kod njih u ambulantu morali upozoriti vlasnike na činjenicu o kakvim se psima radi te ih uputiti na postojeći pravilnik, naglašava i da bi ljudi i sami trebali biti bolje informirani o tome da je takav pravilnik na snazi te pse nabavljati po propisanim uvjetima i iz provjerenih izvora. 

Umjesto privremenog, trajno oduzimanje

- Određene nelogičnosti u pravilniku postoje, svaki pas je potencijalno opasan, a ne samo psi tipa bull i to bez da su išta napravili, smatra inspektorica i dodaje da niti jedan pravilnik nije savršen i može se promijeniti, a na tragu toga je prije godinu i pol dana napisala novi pravilnik i proslijedila ga ministarstvu, za sada bez povratne informacije.  

Upitana na kraju jesu li u ovom konkretnom slučaju psi oduzeti vlasniku, Tomičić nam je kazala da Žgaljardić nije dozvolio da mu se psi, kao mjera, privremeno oduzmu te će sada pokrenuti sudski postupak za trajnim oduzimanjem. Jer, kako naglašava, za takvo nešto moraju imati pravomoćno sudsko rješenje. Drugo je pitanje što onda s tim psima? 

Upitali smo i policiju je li protiv Žgaljardića ikad zaprimljena prijava za zlostavljanje/ubijanje životinja ili prijavljeno da drži "opasne pse" koje ne bi smio, no iz Policijske uprave istarske navedeno nam je kako, sukladno važećem zakonodavstvu, ne mogu odgovarati na upite koji se odnose na konkretne osobe navedene imenom i prezimenom. (G. I.)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter