Tko koci kredit TESU-u?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog neisplacenih placa i neostvarenih obecanja radnici tvrtke Uljanik TESU iznova su spremni za štrajk. Ogorceni su i osjecaju se prevarenima zato što nije ispoštovan dogovor izmedu Uljanika i Ministarstva gospodarstva prema kojem je TESU trebao dobiti kredit od pet milijuna eura kojim bi deblokirali racun, isplatili place i regularno poslovali.

Od posljednjeg štrajka, koji je održan od 2. do 10. ožujka, dobili su samo sindikalnu pripomoc, ali ne i place za prosinac, kao niti za sve iduce mjesece, a sve zbog blokiranog racuna tvrtke. S druge strane, radnici su ispunili sve svoje radne obveze.

- Blokadom racuna onemoguceno im je poslovanje bez obzira na to što imaju posla. Ugovorili su nove poslove u vrijednosti 600.000 eura, a izgledni su ugovori za još toliki iznos. S obzirom na blokirani racun, poslovanje se ne može normalno odvijati.

Do realizacije dogovora i prispijeca obecanog kredita do danas nije došlo unatoc izdanim državnim jamstvima. Cijom krivicom i zašto, nije nam poznato. Sigurno je da dogovor nije poštovalo Ministarstvo gospodarstva ili Uprava Uljanika, upozorava Rajko Kutlaca, predsjednik Štrajkaškog odbora.

- Možda rješavanje ove situacije uvjetuju necime što mi ne znamo, a taoci su radnici Uljanika i njihovi poslovni partneri. Radnicima je dozlogrdilo, pa je iznova oformljen Štrajkaški odbor, dodaje Kutlaca.

Doznajemo da se na današnjem skupu radnika otvoreno pozivalo na prosvjed izvan tvornice i ispod prozora Uprave Uljanika. Buduci da se ne može tocno utvrditi tko koci rješavanje preživljavanja TESU-a, Štrajkaški je odbor zakljucio da se s pocetkom štrajka priceka još nekoliko dana.

- Korak smo do rješenja, ali se nalazimo u apsurdnoj situaciji. Kredit je dogovoren, pronadena je banka, ali novac koji bi deblokirao racun ne možemo dobiti, izjavio je Zoran Krivokapic, clan Štrajkaškog odbora.

- Radnici su nezadovoljni jer im je OTP banka kresala dozvoljeni minus. Na naplatu im stižu vec cetvrte rate kredita, koje ne mogu podmiriti jer ove godine još nisu dobili place, upozorava Krivokapic.

Kutlaca je zatražio od predsjednice Vlade, ministra gospodarstva, ministra financija i Uprave Uljanika da odrade dogovoreni posao jer ce u protivnom 138 radnika Uljanik TESU-a krenuti u štrajk.

- Zbog problema s blokiranim racunom vjerovnici bi mogli zatražiti stecaj TESU-a, zato je važno da se kredit pod hitno realizira. Molimo poslovne partnere za još malo strpljenja, kaže ?ino Šverko, privremeni predsjednik Nadzornog odbora TESU-a i povjerenik Sindikata metalaca za Uljanik.


Podijeli: Facebook Twiter