Tko koci izgradnju lukobrana?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Fažani se vec deset godina prica o tome da ce se, prema važecem prostornom planu, moci graditi lukobran na južnoj strani fažanskog porta, cime bi malo zaživjelo punim plucima. No, u posljednje je vrijeme taj lukobran kamen spoticanja vlasti i oporbe u Fažani. Dok jedni govore da je neophodan za razvoj Fažane, drugi smatraju da bi narušio izgled mjesta.

Cinjenica je da bi Opcina Fažana za izgradnju lukobrana morala investirati minimalan novac buduci da bi projekt sufinancirala pulska Lucka uprava, koja gospodari pomorskim dobrom i lukama za javni promet poput one fažanske.

Hoce li se na koncu lukobran izgraditi ili ce ova zamisao ostati samo mrtvo slovo na papiru, pokušali smo saznati od svih koji su izravno involvirani u projekt.

Poštivat ce se volja mještana


Nacelnica Opcine Fažana Ada Damjanac kaže da se o svemu mora izjasniti Opcinsko vijece. - Detaljni plan uredenja Fažane centar-luka obuhvaca izradu lukobrana i pripadajuce infrastrukture u sklopu luke. Ako opcinsko vijece odluci da se lukobran izgradi, izgradit ce se. U slucaju da vijecnici odluce suprotno, tako ce biti. U svakom slucaju, poštivat ce se volja mještana, izjavila je Damjanac.

Ravnatelj Lucke uprave Pula Donald de Gravisi kaže pak da je ta ustanova voljna investirati u izradu DPU-a. - Fažana bi time dobila nove vezove za domace stanovnike i lukobran koji bi sprjecavao velike valove koji se po zapadnom vjetru dižu i do metar visine. Prijašnja vlast u Fažani podržavala je ovaj projekt, no sada to više nije tako. Smatramo da u Opcini nema dovoljno volje da se takav jedan za Fažanu bitan projekt ostvari, izjavio je De Gravisi.

Opcina izbjegava izradu DPU


Oporba u opcinskom vijecu smatra da je izgradnja lukobrana neizbježna kako bi se Fažana još više razvila. Ivan Geršic (IDS) kaže da Opcina Fažana ciljano izbjegava izradu DPU-a.

- Koliko sam upoznat, vodstvo Opcine i Lucka uprava Pula održali su sastanak 9. kolovoza 2011. u Fažani s temom razvoja fažanske luke, preduvjet za razvoj luke je donošenje DPU-a "Fažana centar i luka". Na tom sastanku vodstvo Opcine je navodno izjavilo da se razvoj južnog dijela luke ne može uvrstiti u prioritete razvoja fažanske opcine niti je u mogucnosti financirati DPU za spomenuto podrucje. Kako je Lucka uprava Pula bila, a i sada je voljna financirati izradu tog DPU-a, nije mi jasno zašto vodstvo Opcine to ne prihvaca. Na žalost, nacelnica mi je u razgovoru negirala da je održan bilo kakav sastanak s Luckom upravom rekavši da je jedino o cemu ima saznanja dopis Lucke uprave od 4. studenog 2011. Smatram da to nije tocno, a sve mi je potvrdio ravnatelj Lucke uprave Donald de Gravisi. Nije mi poznato zašto nacelnica ne želi donošenje tog plana i razvoj luke.

Hoce li mještani Fažane imati glavnu rijec kada je u pitanju rješavanje prostora u kojem žive, pokazat ce vrijeme i njihovo angažiranje. (Cristian Bruno GALIC)


Podijeli: Facebook Twiter