Tko je zaradio na prodaji oružja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sloveniju potresa nova afera povezana s prodajom oružja Hrvatskoj pocetkom 1990-tih, nakon što su objavljeni dokumenti iz kojih proizlazi da je cijena oružja koju je placala Hrvatska bila i po deset puta veca od cijene oružja u slovenskim evidencijama. Na primjer, za rucni bacac cija je evidentirana cijena bila 200 tadašnjih njemackih maraka Hrvatska je, u vrijeme kada je bila napadnuta i kada je na snazi bio embargo na kupovinu oružja, prema evidencijama hrvatskog Ministarstva obrane platila cak 1.500 maraka.

Nove dokumente u «majci svih afera» u Sloveniji - prodaji oružja iz skladišta JNA - koja nikad nije u potpunosti rašcišcena unatoc parlamentarnim komisijama koje su se proteklih godina njome bavile, predstavio je zastupnik vladajuceg liberalnog Zaresa Tadej Slapnik te utvrdio da je zahvaljujuci višestrukom uvecavanju cijene oružja «isparilo» 96 milijuna njemackih maraka.

Naravno, Slapnik aludira na Janeza Janšu, tadašnjeg slovenskog ministra obrane, koji je rukovodio prodajom oružja, iako dopušta mogucnost da su i na hrvatskoj strani krivotvorili dokumente i namjerno uvecavali cijene oružja, zbog cega ce o novootkrivenim dokumentima obavijestiti neke hrvatske saborske zastupnike. Prema tim dokumentima, cijene u slovenskim evidencijama ponekad su bile i deset puta više od cijena iz službenih hrvatskih dokumenata, no pedantni Slovenci izracunali su da su Hrvati prosjecno placali pet puta više.

Drugim rijecima, umjesto 24 milijuna maraka, Hrvatska je to oružje platila cak 120 milijuna maraka, a razlika od 96 milijuna nije bila evidentirana u službenim dokumentima na slovenskoj strani.

Poslom je neposredno rukovodio nekadašnji direktor slovenske vojne obavještajne službe Andrej Lovšin, jedan od najbližih Janšinih suradnika. Prema svjedocenju anonimnog pripadnika te službe, kupci su dolazili iz Hrvatske, Hercegovine i Bosne, placali su gotovinom, a dio novca kasnije je odnesen u Janšin kabinet, o cemu je spreman govoriti i na sudu. Medutim, vecina tih slucajeva do danas je pala u zastaru.

Celnik slovenske oporbe i bivši predsjednik vlade Janez Janša požalio se jucer da je žrtva intenzivne medijske kampanje u kojoj ga se neutemeljeno i bez dokaza napada kao ratnog profitera.

Afera prodaje oružja Hrvatskoj reaktualizirana je u Sloveniji nakon što su, Janšinom zaslugom, objavljeni dokumenti u kojima je slovenski predsjednik Danilo Türk doveden u vezu s teroristickim akcijama krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeca u Koruškoj, za koje sumnjice nekadašnju jugoslavensku službu državne sigurnosti.


Podijeli: Facebook Twiter