Tko je zakazao?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Je li se katastrofa mogla sprijeciti ili barem ublažiti da je o prodiranju i izlijevanju vodotoka javnost na vrijeme bila obaviještena?

Teško je prognozirati bi li vodena bujica u tolikoj kolicini preplavila sjever Istre da su se kojim slucajem pratila izvješca slovenske hidrometeorološke službe i agencije za zaštitu okoliša. Slovenci su, naime, još 17. rujna najavili najviši stupanj upozorenja zbog opasnosti od vremenskih nepogoda, najavljujuci i velik rast vodotoka i opasnost od poplava.

Slovenska agencija za zaštitu okoliša izradila je hidroalarm (koji su gradani mogli pratiti putem medija) putem kojeg se na karti Slovenije jasno vidi koja su podrucja poplavljena, kojima prijeti opasnost i gdje su moguca tek manja izlijevanja. Iz analize je vidljivo da je slovenski dio Istre bio potpuno poplavljen.

Uza sve to slovenski premijer Borut Pahor održao je sastanak kriznog stožera sastavši se s ministricom obrane i zapovjednicima tamošnje službe za zaštitu i spašavanje te civilne zaštite. Gdje su pred poplavu bili hrvatska premijerka i nadležni ministri?

Takoder, slovenski mediji su na temelju dobivenih informacija odgovornih službi izvještavali gradane kako se treba ponašati u poplavljenim podrucjima. Nakon svih tih saznanja s pravom se treba upitati što su ucinile hrvatske službe i zbog cega nitko nije reagirao na strašne najave koje su stizale iz Slovenije?

Svojevrsnim priznanjem propusta moglo bi se nazvati i "izvanredno" priopcenje Državne uprave za zaštitu i spašavanje Podrucnog ureda u Pazinu izdano u petak. Procelnik Podrucnog ureda Renato Kalac u dopisu, izmedu ostalog, moli gradane da, iako nema razloga za vecu zabrinutost ili paniku, ipak budu na oprezu jer je tlo još uvijek natopljeno kišom.

Prve informacije o stanju na Poluotoku Državna služba za zaštitu i spašavanje na svojim je službenim internetskim stranicama objavila tek u nedjelju 19. rujna. Teško da su stanovnici preplavljenog Novigrada, Umaga, Buja ili Brtonigle mogli procitati zakašnjelu vijest o uspostavi izvanredne obrane od poplava za slivno podrucje Mirna-Dragonja.

Umaški dogradonacelnik Mauro Jurman, ujedno i voditelj tamošnjeg Stožera za zaštitu i spašavanje kaže da je prvu službenu obavijest o stanju u Umagu od Centra 112 zaprimio protekle nedjelje. Doznajemo da su gradani Umaga pitali zbog cega ih nije alarmirala sirena koja se nalazi na tamošnjem Vatrogasnom domu.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac veli da je sirena tek fizicki na vatrogasnom objektu, a njeno aktiviranje pokrece pazinski Centar 112. Smatra da su zakazale Hrvatske vode, koje ocito nisu dovoljno ucinile po pitanju održavanja bujicnih voda, potoka i kanala, koji moraju biti održavani i cisti. (D. BAŠIC PALKOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter