Tko je ubio trogodišnjeg dječaka?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedaleko od lučice Mandrač u Puli jučer oko 9 sati pronađeno je tijelo trogodišnjeg dječaka iz Pule. Zbog sumnje da je smrt mališana nastupila nasilno, policija je tijekom dana privela više osoba, a u kasnim poslijepodnevnim satima zbog sumnje da su povezane za zločinom uhićene su tri osobe. Kako neslužbeno doznajemo, radi se o majci dječaka, 32-godišnjoj Chiari Pašić (rođene Rojnić) i jednoj maloljetnici i jednoj punoljetnoj muškoj osobi. 

Neslužbene su to, ali pouzdane informacije o smjeru i tijeku istraživanja smrti dječaka, za koju je policija odmah izvijestila da sumnja da je nastupila nasilnim putem, ne navodeći druge detalje. 

Uzrok smrti i mjesto zločina

Upućeni u slučaj tvrde da se u Puli dogodilo jedno od najbrutalnijih ubojstava u Hrvatskoj. Iz pouzdanih izvora doznajemo da se u nasilnu smrt dječaka pronađenog u plićaku na obali mora posumnjalo jer je na vratu imao tragove nalik onima koje nastaju uslijed 
gušenja. No policija ovu informaciju nije željela ni potvrditi ni demantirati, navodeći da će uzrok smrti biti utvrđen obdukcijom koja će biti obavljena tijekom današnjeg dana. Tek će se tada pouzdano znati je li dječak ubijen i na koji način, a potom će se daljnjim istraživanjem utvrđivati tko je od jučer privedenih osoba počinitelj, a tko supočinitelj ili pak pomagač u zločinu. Nepoznato je zasad i kako je tijelo dječaka završilo u plićaku, je li usmrćen ondje ili u stanu, ili pak negdje drugdje?

Doznajemo da je majka dječaka pulskoj policiji prijavila njegov nestanak 24. svibnja oko ponoći. Istražiteljima je navodno ispričala da je dječaka ostavila oko 18 sati da se igra u dvorištu i nadgledala ga s terase stana na drugom katu u Akvilejskom prilazu 2. Navodno ga oko 18.30 sati više nije bilo u dvorištu pa ga je krenula tražiti po gradu, a nakon što ga do ponoći nije našla, policiji je prijavila njegov nestanak. Policiji je dojava majke od početka bila sumnjiva, ali je ipak pokrenuta potraga za dječakom koja je trajala cijelu noć. Oko 9 sati dogodio se obrat: policiju je upravo dječakova majka odvela do tijela na Mandraču! Mrtvo je dijete ležalo u plićaku, na oko kilometar od lučice Mandrač, prema 
Vallelungi. 

Ubrzo je na mjestu pronalaska tijela trogodišnjaka započeo očevid koji su uz policiju obavili zamjenik županijske državne odvjetnice Eddy Putigna te patolog i sudski vještak dr. Ilija Kučinar. Obojica su na odlasku s Mandrača izgledala prilično potreseno, a Putigna nam je potvrdio da je pronađeno mrtvo tijelo djeteta, da se sumnja u nasilnu smrt te da će daljnja obrada ići u smjeru pronalaska počinitelja? Netom nakon njihovog odlaska, na Mandrač je oko 10.45 sati stiglo i vozilo pulskog pogrebnog poduzeća Monte Ghiro koje je preuzelo tijelo dječaka. 

Na adresi stanovanja Chiare Pašić  u vrijeme našeg dolaska jedan je policajac upravo zvonio stanarima na portafon, a potom i ušao u zgradu u kojoj se zadržao duže vrijeme. Pred ulazom smo zatekli nekoliko stanara zgrade koji su nam, još ne znajući da je nestali dječak nađen mrtav, ispričali da se majka s djetetom uselila nedavno doselila iz Bosne i Hercegovine gdje joj je muž "zaglavio u zatvoru". Uselila je u stan s djedom koji je 
preminuo prije otprilike mjesec i pol dana. 

Šok i nevjerica među susjedima

- Često je dijete ostavljala samo u stanu i izlazila vani pa je mali znao jako plakati, kazala je jedna stanarka, dok je drugi stanar nakon saznanja da je dječak najvjerojatnije ubijen ostao šokiran i začuđen. Ispričao nam je, naime, da je majka oko 2.30 ili 3.30 sati zvala njegovog podstanara i pitala ga je li vidio njezinog sina. 

- Mislio sam da je dječak odlutao, a ne da je ubijen. Teško mi je povjerovati da je majka odgovorna za njegovu smrt jer se prema njemu, osim što ga je često ostavljala samog u stanu dok je izlazila vani, inače dobro ophodila. Tijekom večeri nisam čuo nikakvu buku, 
niti primijetio da se nešto neobično zbiva. Vratio sam se iz šetnje s psima dosta kasno, oko 23.30 sati, ali ništa neobično se nije zbivalo, šokirano je ispričao stanar. 

Drugi susjed 32-godišnjakinje kazao nam je da posljednjih desetak ili petnaestak dana viđao s njom u zgradi mlađu curu, za koju pretpostavlja da bi mogla biti maloljetnica koja je jučer završila na kriminalističkom istraživanju.

- No nikakvu buku jučer nisam čuo da dopire iz tog stana, ali i nisam mjerodavan jer sam općenito vrlo malo kod kuće. Znam samo da joj je djed preminuo prije otprilike mjesec dana i da ona tu boravi tek par mjeseci, kazao nam je stanar zgrade u Akvilejskoj 2. 

Dok je u Policijskoj upravi istarskoj trajalo istraživanje nad majkom i još nekoliko osoba, u stanu u Akvilejskom prilazu policija je obavljala pretragu u potrazi za dokazima koji bi mogli rasvijetliti okolnosti ovog užasnog zločina. 

Tek će se nakon obdukcije znati kako je nastupila smrt dječaka. Nepoznato je zasad i 
kako je tijelo dječaka završilo u plićaku, je li usmrćen ondje ili u stanu, ili pak negdje 
drugdje?

Počinitelj, supočinitelj, pomagač?

Tko je od jučer privedenih, a radi se o više ženskih i muških osoba, počinitelj, a tko supočinitelj ili pak pomagač u zločinu, bit će poznato nakon što nad svima bude dovršeno 
kriminalističko istraživanje. 

Maloljetnica nedavno lažno prijavila silovanje 

Maloljetnica, odnosno 14-godišnjakinja, koja se nalazi na kriminalističkom istraživanju zbog smrti trogodišnjaka nedavno je pulskoj policiji prijavila da je žrtva silovanja. Prije toga se požalila jednoj Puljanki da je silovana i zlostavljana, a ova joj je povjerovala te ju je, sa željom da joj pomogne, odvela na policiju. Nakon razgovora s 14-godišnjakinjom policija je zaključila da je prijava ipak lažna, što je ona i sama priznala.

Pulski gradonačelnik zgrožen zločinom 

Zločin koji je zgrozio ne samo pulsku i istarsku nego cijelu hrvatsku javnost komentirao je i pulski gradonačelnik Boris Miletić. Istaknuo je da je gradonačelnik, a prije svega kao otac, duboko ožalošćen jer ovakav događaj nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. "Ubojstvo nedužnog djeteta zaslužuje svaku osudu i ovim putem apeliram na policiju da poduzme sve mjere kako bi čim prije pronašli krivce ovog gnusnog događaja", poručio je Boris Miletić. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter