Tko je sve i koga tužio na Poluotoku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih je dana celnik udruge Ladonja Plinio Cuccurin podnio dvije tužbe za klevetu - protiv predsjednika rovinjskog ogranka IDS-a Milana Mihovilovica i protiv rovinjskog gradonacelnika Giovannija Sponze, jer su, kako veli Ladonjin celnik, iznijeli "neistine o meni koje svojim sadržajem evidentno štete mojoj casti i ugledu".

To su vec druga i treca Cuccurinova tužba protiv nekog IDS-ovca za klevetu: prva je bila u listopadu lani protiv potpredsjednice IDS-a Nevije Poropat i glavnog tajnika stranke Tedija Chiavalona, zbog izjava s konferencije za novinare, vezano za Cuccurinovo komentiranje slucaja "Matich". IDS-ovci se nisu ispricali pa ih je Cuccurin tužio Opcinskom sudu u Puli. No, nije Cuccurin jedini istarski politicar koji zadovoljštinu zbog klevete traži na sudu.

U kampanji je "pljuvanje" dozvoljeno


Nakon izjava s konferencija za novinare i drugih javnih istupa, suceljavanje se može (a to se i dogada) nastaviti i u sudnici. Svi smo vec navikli da se u izbornim kampanjama govori sve i svašta pa se tako, sudeci po presudi Opcinskog suda u Puli u slucaju IDF - Emil Soldatic (IDS), politicki neistomišljenici u kampanji mogu etiketirati kako god želite i - nikom ništa. A u Hrvatskoj kampanje polako, ali sigurno pocinju trajati svaki dan izmedu jednih i drugih izbora.

Znaci li to da je stalno otvoreno i vrijeme "pljuvanja"? Medutim, to nije sve: pod okriljem suda medusobno se obracunavaju politicari, ali znaju oni tužiti i novinare.

Navodimo tek nekoliko primjera sudskih obracuna istarskih politicara, s naglaskom na tužbe zbog klevete. Nedavno je na pulskom sudu donesena nepravomocna presuda u slucaju Damir Kajin - Adriano Kiršic, kojom je potonji proglašen krivim za prijetnje iznesene u pismu 2008. Kajinovoj obitelji. I labinski gradonacelnik Tulio Demetlika podnio je privatnu tužbu zbog uvrede i klevete protiv Kiršica, zbog izjave o prodaji kuce u Rapcu, ali sud ga je nepravomocnom presudom oslobodio.

Godine 2009. rekordno je brzo odradena tužba za klevetu koju je Rockwool podnio protiv Josipa Antuna Rupnika, predsjednika Zelene stranke-zelene alternative, i zatražio naknadu od 20 tisuca kuna. U prosincu te godine nepravomocnom sudskom presudom je na Opcinskom sudu u Puli Rupnik proglašen krivim jer nije potkrijepio tvrdnje da tvornica zagaduje okoliš te nije dokazao štetnost i nezakonitost sklopljenih ugovora i predugovora.

Pravomocnost presude znaci da treba platiti Rockwoolu 50 tisuca kuna i pokriti sudske troškove te objavu presude na 18 internetskih portala i pet dnevnih novina. Rupnik je najavio žalbu.

I sukob zbog golfa rješavao se na sudu, i to pazinskom, gdje lani po tužbi Opcine Motovun i nacelnika Slobodana Vugrinca protiv Ranka Bona sud nije uvažio elemente klevete. U nepravomocnoj presudi uvaženi su elementi omalovažavanja Vugrinca na javnom skupu kao kazneno djelo protiv casti i ugleda, za što je Bonu odrezana novcana kazna od sto prosjecnih dnevnih dohodaka (26,6 tisuca kuna) i tisucu kuna sudskih troškova. Žalbe su najavili i Bon i Vugrinec.

Ivan Jakovcic tužio i novinara


Izjava od 1. travnja 2009. za saborskom govornicom da se na HTV-u kupuje gotovo svaka emisija zastupnika Damira Kajina dovela je ravno pred sud u Buzetu u srpnju 2010. HRT ga je, naime, tužio za povredu ugleda i casti te tražio naknadu od 110 tisuca kuna plus kamate, uz ispriku zbog klevete. U ovom se slucaju govorilo i o ustavnoj odredbi vezanoj uz institut imuniteta saborskog zastupnika.

Nepravomocnom presudom Kajin je u sijecnju ove godine osloboden, uz obrazloženje da je izrazio svoje mišljenje, a ne tvrdnju. To nije kraj, jer HRT je podnio žalbu.

Jakovcic je zajedno s filmašem Rajkom Grlicem tužio novinara Glasa Istre Dražena Majica za klevetu zbog teksta da je Grlic kupio kucu u Grožnjanu ponajviše zahvaljujuci poznanstvu s Jakovcicem. Krajem 2002. Opcinski sud u Puli presudio je da je Majic kriv i odredio mu je novcanu kaznu od tri tisuce kuna. Bila je to, kako je naglasio Jakovcic, prva njegova tužba protiv novinara, ali ne i zadnja.

Na sudskom se tapetu opet zbog klevete našao Majic, kojeg je župan tužio u svibnju 2006. zbog pisanja o nacinu na koji je kupio šufit u centru Poreca. Taj je famozni županov šufit kasnije završio i na saborskom povjerenstvu za sukob interesa, kada je zakljuceno da je istarski župan Jakovcic bio u sukobu interesa.

I 2004. godine bilo je više sudskih rocišta, a izdvajamo tužbe zbog klevete koje su podnijeli Veljko Ostojic protiv Bruna Poropata zbog izjava o projektu "Brijuni rivijera" i Livio Bolkovic protiv pulske vijecnice Loredane Štok zbog izjava da ce "njegova cura" (Saša Broz, op. a.) dobiti 24 tisuce kuna honorara zbog gostovanja kazališne predstave u pulskom INK-u. (Piše Selvina BENIC)

Jakovcic se dvaput ispricao

U dva se slucaja Ivan Jakovcic "izvukao" bez suda jer se javno ispricao. Bilo je to 1997., nakon burnih dogadanja u IDS-u. U veljaci je Jakovcic prozvao Nenada Paica da je tajnim službama dojavljivao informacije koje bi mogle biti korisne za razbijanje IDS-a pa je Paic ubrzo smijenjen iz Županijskog poglavarstva. Paic je u otvorenom pismu tvrdio da Jakovcic vodi lov na vještice i tužio ga zbog klevete. U listopadu 1997. na konferenciji za novinare Jakovcic se ispricao Paicu "ako je moje izjave doživio kao uvrede".
Druga je isprika uslijedila nekoliko godina kasnije, i to Darku Miškicu, predstavniku belgijskih ulagaca zainteresiranih za ulazak u tekstilnu tvrtku Pazinka, koje je Jakovcic nazvao kriminalcima.


Soldatic nije uvrijedio IDF izjavom o "maloj profašistickoj udruzi"

Glavni tajnik IDS-a Emil Soldatic je 2003. na obracanju novinarima u vrijeme pred parlamentarne izbore nazvao IDF "malom profašistickom udrugom". Vjerovali ili ne, ali konacni je rezultat bio da Soldatic - nije kriv. U rujnu 2004. na Opcinskom sudu u Puli proglašen je krivim i dosudena mu je novcana kazna od 4.500 kuna.
Uslijedila je žalba i Županijski sud ukida presudu, a u ponovnom sudenju ga Opcinski sud u veljaci 2007. oslobada za djelo uvrede (bio je prvotno tužen za klevetu, op. a.) uz obrazloženje da se radilo o ponašanju koje nije imalo za iskljucivi cilj naškoditi necijoj casti i ugledu. Olakotna okolnost mu je bila i da se radilo o periodu pred parlamentarne izbore. Županijski sud odbio je tužbu IDF-a pa je oslobadajuca presuda postala pravomocna u veljaci 2008. godine.

 


Podijeli: Facebook Twiter