Tko je radnicima TESU-a ukrao Božic?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec dva mjeseca 141 radnik Uljanik TESU-a nije dobio placu, a kamoli božicnicu. Ljudi su na granici strpljenja. Još jednom pokrenut je postupak mirenja sindikata i poslodavca najavljen za utorak ujutro. Ukoliko ne uspije postupak mirenja, sindikati ce pokrenuti prosvjedne aktivnosti.

- Imamo ugovore, imamo što raditi, znamo kako, treba nam samo šansa da to i provedemo, kreditno zaduženje od 300-400 tisuca eura. Potrebna je dobra volja uprava Uljanika, TESU-a i predstavnika Vlade da se nade rješenje, i to hitno, rekao je Rajko Kutlaca, glavni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera za Uljanik, na konferenciji za novinare.

Premda ima ugovorenih poslova, poduzece ne može funkcionirati zbog nedostatka likvidnih sredstava za proizvodnju i place, dodaje ?ino Šverko, koordinator Sindikata metalaca za Uljanik. U još vecim problemima tvrtka se našla jer nije uknjižen stvaran vlasnik, pa ne može podici kredit. Uljanik je prodao TESU Ministarstvu financija 2003., a još uvijek dionice glase na ime Uljanika. Uprave obiju tvrtki, kao i ministarstva, nisu se dosad pokrenuli i riješili vlasništvo, što je tvrtki donijelo velike štete.

- Zabrinuti smo za naša radna mjesta. Imamo kvalitetan proizvod, imamo kvalitetne majstore, inženjere i konstruktore, želimo raditi, ali smo vec dva mjeseca bez place. Možete samo zamisliti kako nam je. Ima i bracnih parova koji oboje rade u TESU-u. Ocekujemo pomoc od Uljanika, rekao je Zoran Krivokapic, sindikalni povjerenik Sindikata metalaca.

- Radnici se s pravom pitaju tko im je ukrao Božic. Bez kune smo u novcaniku i s minusom na tekucem racunu, a krediti stižu na naplatu, dodao je Denis Mofardin, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera.

Poduzece ima ugovorene poslove u vrijednosti od cetiri milijuna eura. Prvih devet mjeseci poslovali su pozitivno.


Podijeli: Facebook Twiter