Tko je postavio promenadu obješenih lutaka?

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Scena kao iz nekog horor filma iznenadila je i zbunila u ponedjeljak prolaznike u središtu Pule. Duž Ulice Sergijevaca osvanule su plastične dječje lutke, gole i polugole, obješene špagom i drvenim okvirima za električne kablove među zgradama, poput marioneta. Morbidnu promenadu ponajprije "barbika", među kojima su poneka "beba", po jedan klaun i "ken", nepoznati je autor kreirao između dva jednaka natpisa - crvenom bojom ispisano "Lutke od krvi bez trunke ideje". Fanovima grupe Azra neće promaknuti da je spomenuti stih izvučen iz pjesme "Kurvini sinovi". Natpisi su Puljane dočekali na početku ulice, blizu Zlatnih vrata te, iz smjera Foruma, između De Villeovog uspona i Maksimijanove ulice.

Nitko od djelatnika trgovina i ugostiteljskih lokala u Ulici Sergijevaca koje smo pitali nije nam znao ništa reći o lutkarskoj instalaciji - jednostavno su je dolaskom na posao zatekli tu. Prolaznicima također nije bilo jasno o čemu se radi. Zastajkivali su, po nekoliko se puta vraćali, čitali natpise i komentirali najčešće s "užas", "grozno", "bizarno", "stravično". Pretpostavke su raznolike, od onih da je riječ o umjetničkoj akciji, maštovitoj društvenoj kritici i političkom stavu do sumnje u samo još jednu od očekivanih ludorija u vrijeme maškara. U Gradu o ovom događaju nisu imali informacija.

- U Grad Pulu nije stigao nikakav zahtjev za plakatiranje kao ni za postavljenje lutaka na području grada, te stoga nisu ni izdana rješenja za postavljenje istih. Komunalni redari, zajedno s Pula Herculaneom, upućeni su na teren te će ukloniti sve plakate postavljene bez dozvole, a vlasnici infrastrukture su preuzeli obvezu skidanja lutaka u Ulici Sergijevaca obzirom da se iste nalaze na kablovima, rekli su iz gradske uprave.

Hoće li onaj koji si je dao toliko truda pojasniti svoju poruku i(li) staviti potpis, tek ćemo vidjeti. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter