Tko je Mohamed Merah?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mohamed Merah, osumjnicen za hladnokrvno ubojstvo sedam osoba, 23-godišnji je Francuz alžirskog podrijetla koji se iz maloljetnickog delinkventa pretvorio u radikalnog islamista nakon boravaka u Pakistanu i Afganistanu.

U trenucima dok je u policijskom okruženju, najtraženiji covjek u Francuskoj se u komunikaciji s pripadnicima elitnih postrojbi predstavio kao mudžahedin koji pripada ekstremistickoj mreži al Kaidi, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant.

Pregovaracima je objasnio da je napadom na židovsku školu želio osvetiti smrt palestinske djece, dok je ubojstvo trojice padobranaca objasnio protivljenjem sudjelovanju francuske vojske u intervencijama u svijetu.

Nakon što ga je Francuska, a i svijet, poimala kao osobu koja, odjevena u crno, s kacigom na glavi, kruži motorom i ubija vojnike i židovsku djecu, na vidjelo izlaze prvi elementi njegove biografije.

Roden 10. listopada 1988. u Toulouseu, živio je s majkom koja kaže da nije imala nikakvog utjecaja na njega i bratom, odanim sljedbenikom salafizma, stroge škole sunitskog islama, u cijem je automobilu pronaden eksploziv. Po tvrdnjama poznanika iz cetvrti u kojoj je odrastao, ubojica krhke tjelesne krade, visok tek 1,7 m, po profesiji je autolimar.

Njegov nekadašnji odvjetnik Christian Etelin otkrio je da je nakon 2004. ili 2005. Meraha branio od optužbi za manje prekršaje, poglavito u maljoljetnickoj dobi. Ministar unutarnjih poslova tvrdi da je zakon prekršio nekoliko puta, katkad uz nasilje, a policijski izvori govore o tocno 18 zabilježenih prekršaja.

Etelin ga je posljednji put branio 24. veljace zbog stare stvari, vožnje bez vozacke dozvole, za što je osuden na jednomjesecnu kaznu zatvora.

Odvjetnik ga je opisaom kao pristojnu i uljudnu osobu, dodavši da mu je teško zamisliti da bi takav covjek mogao pociniti bešcutna djela.

Unatoc delinkventnom ponašanju, prije svega kradama, uvijek se doimao pristojnom i ugladenom osobom, nimalo nalik nekome tko je sklon fanatizmu, rekao je Etelin.

Njegova radikalizacija proistekla je iz salafisticke ideologije, a cini se da se ucvrstila tijekom dvaju putovanja, u Afganistan i Pakistan, ustvrdio je Gueant.

Francusko ministarstvo obrane obznanilo je da se Merah dvaput pokušao prijaviti u vojsku, oba puta neuspješno. Prvo je 2008. želio uci u kopnene snage, cak je prošao i testove, ali je odbijen zbog prijašnjih problema sa zakonom.

Dvije godine poslije želio je pristupiti Legiji stranaca, ali je odustao i prije testiranja.


Podijeli: Facebook Twiter