Tko je godinama odlagao azbest na pulskom Monte Šerpu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je za utorak bio najavljen pocetak uklanjanja potencijalno opasnog otpada, medu kojima su tone azbesta, iz prostora bivšeg skladišta Mikrosila, odnosno kasnije Ytonga na Monte Šerpu, ono je do daljnjeg odgodeno. Na licu mjesta zatekli smo policiju i predstavnicu vlasnika zemljišta, talijanske tvrtke Ognissanti.

Doznali smo ipak da su razlog odgode cišcenja informacije koje su u zadnji cas stigle do tvrtke Ognissanti, a koje bi mogle pomoci u otkrivanju onoga tko je taj otpad godinama deponirao.

"Zaustavili smo cišcenje, koje zapravo nismo ni zapoceli, jer smo dobili informaciju o tome tko je zapravo bacao sav taj materijal medu kojem je i azbest. Cišcenje nece niti poceti dok nešto ne saznamo, a bila bi prava šteta uništiti dokaze ukoliko doista postoje na ovom mjestu. Sve ce se to ispitati, kao i moguci svjedoci, a upravo zato zatražili smo prisustvo policije i ekipe koja ce obaviti ocevid. Nakon toga kontaktirat cemo nadležnu inspektoricu zaštite okoliša koja je naložila uklanjanje azbesta i gradevinskog otpada", rekla nam je nadležna osoba želeci da joj ime ipak ne spominjemo.

Kako je dodala, sreca u nesreci bila je cinjenica što su loše vrijeme i snijeg odgodili cišcenje koje je bilo u planu, jer su eto baš vecer prije pocetka radova došli do informacija o mogucem zagadivacu.

"Da smo zapoceli cišcenje, mogli smo otkloniti tragove, a ovako cemo ih pokušati iskoristiti. Osim toga, uocili smo da nam je netko ukrao i ogradu kojom je bio zatvoren prilaz zemljištu pa smo i tu kradu odlucili prijaviti policiji", ustvrdila je naša sugovornica.

Kako smo neslužbeno saznali, navodno je jedna pulska tvrtka ovamo dovozila sav otpad, pa tako i azbestne cijevi, a potom sve pokrivala gradevinskim materijalom. Stoga se i pretpostavlja da bi ispod tog materijala moglo biti pronadeno još ostataka azbestnih cijevi koje sve ove godine truju zemlju.

Hoce li pocinitelj biti pronaden, ostaje sada na nadležnim organima, a kada zapocne cišcenje i pravilno deponiranje, za to ce biti zadužena tvrtka Metis.

Direktor Metisa Miljenko Cukon potvrdio nam je da je Metis bio angažiran oko zbrinjavanja azbestnog otpada, medutim, kako je rekao, tijekom dana je stigla obavijest da je zbrinjavanje odgodeno do daljnjega. Ustvrdio je i da ne zna zbog cega je zbrinjavanje odgodeno, ali i dodao da je njegova tvrtka i nadalje spremna, voljna i sposobna zbrinuti taj azbestni otpad po najvišim standardima.

O azbestu s Monte Šerpa zna se vec dosta dugo, no temu je ponovno otvorio gradski vijecnik dr. Irenko Srdoc upitavši može li Grad sanirati to odlagalište, na svoj ili trošak vlasnika. Iz Grada Pule tada smo dobili odgovor da oni znaju da je "opasan azbestni otpad duže vrijeme neadekvatno odložen na otvorenom prostoru bivšeg skladišta Mikrosila, odnosno Ytonga na Monte Šerpu u Puli" te da treba biti sklonjen najkasnije do 15. veljace ove godine.

Osim starih azbestnih cijevi, na Monte Šerpu su deponirane i ostale potencijalno opasne tvari poput kremenog, odnosno kvarcnog ili silikatnog pijeska, kao i silicij i azbest koji su doslovno u hrpama odloženi na sve strane 50-ak metara od prvih kuca. O kojoj se potencijalnoj opasnosti radi zorno govori podatak da je tijekom prošle godine u Hrvatskoj evidentirano 168 novih slucajeva oboljenja od bolesti povezanih s azbestom, dok su u periodu od 2002. do 2009. od azbestoze umrle 443 osobe.


Podijeli: Facebook Twiter