Tko iznosi vrijedne eksponate iz Istre?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Originalni otisak dinosaura sa zapadne obale Istre cuva se u muzeju Speleovivarium u Trstu. Potjece iz turistickog naselja Lanterna nedaleko od Novigrada, a uz eksponat je izložen pisani kratki opis i porijeklo s naznacenim mjestom na geografskoj karti.

Nakon nedavne krade otisaka dinosaura, vijest da se u Trstu cuva djelic Istre zvuci alarmantno; moglo bi se pomisliti da se opet netko kiti tudim perjem!

Snimak otiska u muzeju koji se nalazi na kraju tršcanske rive, pored sjedišta lista Il Piccolo, poslao nam je iz Zagreba profesor Aleksandar Mezga, paleontolog koji nekoliko godina održava dobre odnose s kolegama iz susjedne Italije. Uz fotografiju je stigla i molba da, ako uspijemo, doznamo nešto više o tome kako je taj dragocjeni paleontološki nalaz dospio do Trsta.



Direktorica muzeja u Trstu je gospoda Isabella Bona, clanica tršcanskog speleološkog društva Societa' adriatica di speleologia (Jadransko društvo za speleologiju). Objasnila nam je da je otisak stigao u muzej 1989. godine i da je rijec o donaciji.

"Znam da je to donijela jedna tršcanska gospoda tražeci od nas da otisak bude izložen. Uz vrijedni eksponat ona nam je priložila i pismo u kojem je obrazložila odluku da se otisak nama daje na cuvanje. U pismu nije naznaceno kako je do otiska došla, a, koliko je meni poznato, u meduvremenu je preminula", kaže Bona.

"Nismo nikada istražili pojedinosti oko tog slucaja; 1989. godine otisak je postavljen u muzeju i dan-danas posjetitelji ga mogu vidjeti. Mi smo na raspolaganju: ako bi trebalo nešto nekome objasniti ili ako iskrsne kakav problem - uz otisak imamo i pismo o donaciji", rekla nam je gospoda Bona.

Inace, muzej Speleovivarium priznat je i uvršten u popis muzeja regije Friuli-Venezia Giulia. Nalazi se u ulici Reni 2, otvoren je od 15. listopada do 15. lipnja, i to samo nedjeljom od 10 do 12 sati. (E. VELAN; fotografije A. MEZGA)

VIŠE O OVOJ TEMI U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter