Tko govori istinu, a tko laže?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok je svjedocenje bivšeg predsjednika Upravnog odbora nagrade Kiklop Aljoše Pužara prošlo mirno i relativno brzo, svjedocenje urednika "Gole istine" Vedrana Strukara tenzijama je i povremenim polemikama s prisutnom direktoricom pulskog Sajma knjiga Magdalenom Vodopija obilježilo nastavak sudskog postupka koji autorica "Gole istine" Nives Celzijus vodi protiv sajma i agencije Puls. Od njih potražuje 550.000 kuna zbog narušavanja ugleda i casti nedodjeljivanjem književne nagrade Kiklop za Hit godine 2008. godine koje ce, dobije li spor, dati u humanitarne svrhe.

Zakuhalo je kad je Strukar poceo iznositi navodni sadržaj njegovih telefonskih razgovora s direktoricom Sajma uoci izbijanja skandala u prosincu 2008.

"U prvom ljubaznom razgovoru s gospodom Vodopija pocetkom prosinca ona mi je rekla mi je da ce po svemu sudeci Nives Celzijus dobiti nagradu za Hit godine te da ce nam javiti kad trebamo doci u Pulu", rekao je Strukar. Zatim je kazao da ga je tih dana sa sajma nazvala Lovorka Lisicic koju osobno poznaje, i koja mu je prva neslužbeno priopcila da je istraživanje agencije Puls pokazalo da je dobitnica Hita godine upravo Nives Celzijus. No, navodno mu je tada rekla Lisicic rekla da se u Puli "digla cijela frka" s komentarima "otkud se pojavila fucking Nives Celzijus".

Kazao je da mu je tih dana Vodopija telefonski govorila da je pod velikim pritiskom i stresom; da postoji problem jer se neki ljudi žale da dodjela nagrade Nives Celzijus ne bi bila u duhu nagrade. Direktorica sajma je, kako je rekao Strukar, tada u jednom razgovoru izgubila živce i rekla: "Ona je nemoralna. Pa pogledajte vi na što ona slici. To nije u duhu nagrade, takvoj osobi ne možemo dati nagradu".

Promptno je u sudnici reagirala Magdalena Vodopija kazavši: "Govori li se ovdje pod prisegom? Ja cu podignuti tužbu za klevetu. Strpljenje mi je na kraju. Teško je slušati laži".

"Imam dva svjedoka koja su cula dok sam telefonski uzvracao kako to mislite da je nemoralna žena", nastavio je Strukar, rekavši da mu je Vodopija tada priznala da joj se žalila Daša Drndic. Zatim je uslijedila još jedna bombasticna Strukarova izjava, koju je direktorica sajma knjiga takoder odmah demantirala: "Tada mi je gospoda Vodopija, uz obecanje da ce Nives dobiti nagradu, rekla krucijalnu recenicu koju nikad necu zaboraviti, a glasila je: "Pa i Mariju Juric Zagorku su proglašavali kurvom i htjeli spaliti na lomaci, pa je danas ugledna književnica'".

Kada je Strukar sutkinji Sonji Bulic rekao da je Vodopija na izvanrednoj konferenciji za novinare 11. prosinca 2008. negirala Nives Celzijus kao nedostojnu osobu za takvu nagradu, burno je reagirala prozvana direktorica sajma; izašla iz sudnice te se vratila s transkriptom te konferencije za novinare, gdje nema takve njene izjave o nedostojnosti lika i djela autorice "Gole istine". Na iducem ce se rocištu pogledati video snimak te konferencije.

Strukar je dodao da su negativan stav o nedodjeljivanju Hita godine Nives Celzijus iskazali i nekadašnji dobitnici Kiklopa poput Ante Tomica, ali i pisci Miljenko Jergovic, Vedrana Rudan, Zoran Feric, Julijana Matanovic, Arijana Culina, pa i ministar kulture.

U svom svjedocenju Aljoša Pužar je kao onodobni predsjednik Upravnog odbora nagrade Kiklop rekao da su istraživanje "najvoljenije knjige citatelja" u cijelosti prepustili agenciji Puls, ne želeci se miješati u istraživanje. Nisu, kaže , provjeravali metodologiju vec su vjerovali Pulsu. Iako predsjednik UO-a Kiklopa, nije znao za kljucne dopise, pondere i kriterije Pulsovog istraživanja koje mu je predocila sutkinja.

Njega je šokiralo kad se Nives Celzijus pocela u javnosti tjednima i mjesecima prije dodjele samoproglašavati dobitnicom nagrade, kršeci pritom tajnost. Smatra da su sajam i njegova direktorica pretrpjele velike štete, ali da je struka neupitno podržala stranu pulskog sajma.

"Cestitam sajmu i Magdaleni na kolicini izdržane duševne boli, a za koju mislim da je utuživa. To je strašno. S druge strane, meni je Nives Celzijus osobno simpaticna kao osoba, ali ona je izjavljivala da joj se nagrada Kiklop ne bi uklapala u interijer njenog stana, iz cega zakljucujem tu nema ozbiljnih duševnih boli", kazao je Pužar.

Iduce rocište zakazano je za 28. sijecnja, na kojemu ce se zbog Strukarovog svjedocenja ponovno ocitovati direktorica Sajma knjiga Magdalena Vodopija, a svjedocit ce i Anita Šikic, Lovorka Lisicic i Zdenko Ljevak.


Podijeli: Facebook Twiter