Tko će upravljati Istrom iduće četiri godine?

Sa zasjedanja prošlog saziva Županijske skupštine (D. ŠTIFANIĆ)
Sa zasjedanja prošlog saziva Županijske skupštine (D. ŠTIFANIĆ)

I iduće četiri godine IDS će zajedno s partnerima - koji, doduše, nisu isti kao i u prethodnom mandatu - imati stabilnu većinu u Skupštini Istarske županije. Od ukupno 85.393 glasa istarskih birača, koalicijska lista IDS-HNS-Zeleni osvojila je 43,93 posto, čime su uspjeli osigurati 24 mandata u istarskom predstavničkom tijelu. Od toga je 20 isključivo IDS-ovih mandata, a ostala četiri rezervirana su za partnere iz koalicije: po jedno mjesto za HNS, Zelene, ISU i BDSH.

Budući da se u Skupštinu bira 45 zastupnika, lista koju je predvodio Valter Flego ima većinu, a oporbu će u novom sazivu činiti 21 vijećnik.

Ukupno 14 mandata s osvojenih 26,38 posto glasova osigurala je lista SDP-HSU-HSLS-SDSS-SDA, četiri mjesta pripalo je koaliciji HDZ-HDS, a u vijećničke klupe prvi će put sjesti i tri zastupnika Hrvatskih laburista koji su na razini Županije prešli prag i dobili 5,71 posto glasova.

Najveće razočarenje doživjela je Ladonjina lista koju je vodio Ivo Uccio Miletić jer je ostala ispod crte s osvojenih 4,64 posto glasova, čime je nekad druga snaga u Županiji, s čak osam mjesta, sada posve izbrisana.

U šestom sazivu Županijske skupštine IDS-ovci imaju razloga biti zadovoljni jer nakon ovih izbora u Skupštini dobivaju tri mandata više nego na izborima 2009., kada ih je u koaliciji s HNS-om predvodio Damir Kajin.

On je sada bio nositelj SDP-ove liste koja, iako dobiva 14 mjesta, SDP-ovcima osigurava samo pet mandata, dok će se ostala mjesta rasporediti na partnere iz redova HSU-a, HSLS-a, SDSS-a i SDA-e.

Treću poziciju, baš kao i 2009. godine kada su u koaliciji s HSS-om ipak imali mjesto više, zadržavaju zastupnici HDZ-a koji u Skupštinu neće povući niti jednog demokršćana s kojima su izašli na izbore.

Tko će naslijediti bivšeg SDP-ovca Dinu Kozlevca na mjestu predsjednika Skupštine još je neizvjesno.

IDS-u i partnerima natpolovična većina u pulskom vijeću

Za dva tjedna Puljani će u drugom krugu odlučivati o svom gradonačelniku nakon što su u prvom krugu izbora Borisu Miletiću (IDS-HNS-Zeleni) dali 48,63 posto, a Peđi Grbinu (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDAH) 24,54 posto glasova. U Puli je izborima pristupilo 18.973 od 51 tisuću birača (37,20 posto). Miletiću je povjerenje dalo 9.227 birača, Grbinu 4.656 Puljana.

Počasni krug na ovim su izborima otrčali kandidat Ladonje Mauricio Licul, koji je osvojio 6,45 posto (1.223 glasa), te kandidat ISDF-a Frane Milat s 5,61 posto glasova (1.064 glasa), dok su iza njih Zrinko Kajfeš, Zoran Peruško i Marijo Vujica.

U utrci za mandate u pulskom Gradskom vijeću, pak, sve je jasno i njime nastavlja upravljati IDS s koalicijskim partnerima jer su dobili povjerenje 41,97 posto birača, odnosno prikupili su 7.677 glasova.

SDP i partneri sa sedam osvojenih mandata postaju najveća oporba u pulskom Vijeću: četiri mandata pripalo je SDP-u (jedan manje nego što su imali do sada), dva HSU-u, te jedan SDSS-u.

Najveći gubitnik ovih izbora je Ladonja koja je s pet vijećnika skliznula na svega dva. Uz njih, u oporbenim klupama nastavit će sjediti i dva vijećnika HDZ-a čime su ponovili rezultate izbore od prije četiri godine.

U drugom krugu o gradonačelnicima će se odlučivati i u Poreču, Pazinu, Labinu i Bujama.

U osam općina pripetavanje

Iako je u velikoj većini istarskih općina sve jasno nakon jučerašnjih izbora, u osam će se općina kandidati za načelnike ipak morati još malo potruditi. Najneizvjesnije je na području Labinštine jer od četiri općine čak će se u tri - Pićnu, Svetoj Nedelji i Kršanu - morati pripetavati za poziciju prvog čovjeka.

Bonaca nije zavladala ni u Marčani, gdje jedan od najdugovječnijih načelnika Marijan Kostešić mora u drugi krug s Leom Buićem, u Višnjanu će se Anđelo Mattich morati dokazati nasuprot Milana Dobrilovića, dodatne načelničke utrke čekaju i kandidate u Žminju i Tar-Vabrigi, ali i u Ližnjanu, gdje je mlađahna SDP-ovka Maja Cvek zaljuljala načelničku fotelju doajenu Srećku Ševerlici.

No, valja spomenuti i par zanimljivosti - u Kanfanaru, iako nije imao protukandidata, aktualni načelnik Sandro Jurman (HSLS) ostvario je rekordnu podršku birača, osvojivši čak 94 posto glasova. Vižinada ima zasad najmlađeg općinskog načelnika u Istri, 26-godišnjeg SDP-ovca Marka Ferenca; a u prvom su krugu svoje "snažnije" kandidate pobijedile i dvije žene - Ada Damijanac u Fažani i Glorija Paliska Bolterstein u Raši. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, G. ROJNIĆ, redakcijski izvještaj)

VIŠE O REZULTATIMA LOKALNIH IZBORA U ISTRI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter