Tko ce uljepšati Stoju i Valkane?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih se dana sanira pomocni mol na gradskom kupalištu Valkane, ali ni ove godine dva gradska kupališta, Stoja i Valkane, nece ljeto docekati uljepšana. Valkane se mogu donekle uljepšati dok se išcekuje cjelovito uredenje, no za Stoju je to teško izvedivo bez velikih ulaganja.

Prošle je godine elaborat stanja gradevine na kupalištu Stoja, koji je izradio Institut gradevinarstva Hrvatske (IGH), ukazivao da je nemoguce izvesti kvalitetnu rekonstrukciju objekta te se predlagalo rušenje i potom izgradnja nove gradevine. Medutim, buduci da je zgrada (koja obuhvaca kabine, terasu i ugostiteljski prostor) na popisu kulturnih dobara, odluka je ovisila o ocitovanju konzervatora, koji se baš i nisu složili s rušenjem.

Tako ce i ove turisticke sezone najstarije gradsko kupalište ostati uobicajeno derutno. Na upravljanje ce, kao i prethodnih godina, biti i ove sezone dano gradskom poduzecu Pulaparking.

Buduci da je Gradsko vijece nedavno usvojilo višegodišnji plan davanja pomorskog dobra u koncesiju - a gradska kupališta Stoja i Valkane sastoje se, naravno, od pomorskog dobra i zemljišta u vlasništvu Grada - resornom ministarstvu poslan je zahtjev za objedinjavanjem koncesija za oba gradska kupališta, kako nas izvještava procelnik Damir Prhat.

- S obzirom na kompletno pripremljenu dokumentaciju, ocekujemo da ce ministarstvo odgovoriti pozitivno na naš zahtjev, a uslijedilo bi raspisivanje natjecaja za oba gradska kupališta. Rijec je o kompleksnim natjecajima s obzirom na znacaj kupališta te prilagodavanja lokacija prostornim dokumentacijama. Naravno, Grad ce u natjecaju inzistirati na dokazivanju financijske mogucnosti ulaganja u kupališta jer je rijec o velikim zahvatima, kaže procelnik.



Da bi se uopce zainteresiralo velike ulagace, potrebno im je ponuditi višegodišnju koncesiju, što Grad i namjerava uciniti. No, ne uspije li ih se tako privuci, gradonacelnik Boris Miletic najavljuje sekundarno rješenje.

- Intencija je da se koncesije ponude na srednje ili dugorocno razdoblje da bi buduci koncesionari investirali u kupališta. Do sada je odradeno jako puno posla u pripremi i ostvarenju preduvjeta za koncesiju i vjerujem da ce se ostvariti znacajan iskorak dodjelom koncesije te pronaci zainteresirani ulagaci. Ukoliko do toga ne dode, koncesiju cemo ponuditi trgovackim poduzecima, najavio je gradonacelnik. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter