Tko ce to ulagati na Barbanštini?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na posljednjoj sjednici barbanskog vijeca jednoglasno je prihvacen i potpisan ugovor o poslovnoj suradnji izmedu Opcine i ciparske tvrtke Ocellus s podružnicom u Hrvatskoj, koja ce, kako je odluceno, za Opcinu tražiti potencijalne investitore. Iako se o ciparskoj firmi zasad zna tek kako se zove, gdje joj je sjedište i tko joj je direktor, vijecnici nisu našli za shodno upitati cime se tocno ona bavi, zašto je upravo ona odabrana za taj posao, ima li ta firma nekih iskustava u slicnim poslovima te imaju li vec investitora i što ce se to graditi na Barbanštini.

Naime, po ovom ugovoru Ocellus je dobio ekskluzivno pravo da na podrucju naselja Rebici, koje je po barbanskom prostornom planu u zoni turizma i rekreacije, za površinu od cetiri hektara odabere inozemne partnere, odnosno investitore koji bi ondje ulagali i gradili. Rijec je o potezu prema uvali Blaz. Ondje bi se razvijao turizam i hotelijerstvo, odnosno moguca je gradnja hotela, vile, specijalisticke bolnice, zdravstvene ustanove za skrb i brigu za osobe trece dobi te projekti eko-biznisa.

Ocellus se obvezao da ce tražiti i dovesti partnere, a ugovor vrijedi do sredine 2013. godine. Osim klauzula koje se odnose na medusobna prava i obveze, u ugovoru više ništa ne piše - ni koji su to potencijalni investitori, ni što ce se ondje graditi i u koje svrhe. Štoviše, u posebnom ugovoru o povjerljivoj poslovnoj suradnji piše da se obje strane - Opcina Barban i Ocellus - obvezuju na potpunu povjerljivost u vezi s poslovnim izvorima i suradnicima te nece otkriti imena, adrese, brojeve telefona ni ikakvu informaciju vezanu uz projekte (!?).

Cemu tolika tajnovitost, o kakvoj se to tvrtki konkretno radi te postoje li vec investitori i što ce se ondje graditi, pokušali smo doznati od nacelnika Denisa Kontošica, potpisnika ugovora. "Bilo kakav razgovor o toj temi sada bi bio lupanje prazne slame", rekao nam je pozivajuci se na ugovor o povjerljivosti, po kojem ne može davati nikakve informacije. Napomenuo je medutim da Opcina nema financijske obaveze prema toj tvrtki te da je ugovorom osigurano da ce ona, zajedno s Ocellusom, donositi odluku o odabiru investitora.

"U obzir dolazi realizacija projekata iskljucivo turisticko-rekreativne namjene. Tvornice poput Rockwoolove ne dolaze u obzir, kao ni išta slicno", rekao je Kontošic. Na pitanje kako je uopce došlo do suradnje te zašto je odabrana baš ta tvrtka, odgovorio je da su predstavnici Ocellusa sami došli u Opcinu i ponudili suradnju buduci da su Barbanštinu prepoznali kao veliki potencijal. Veli da je i prije bilo slicnih pregovora i dogovora s potencijalnim investitorima, no nikad se nitko poslije nije javio. Potpisivanje ugovora stoga smatra dobrim za ovu opcinu jer u neku ruku garantira realizaciju.

Imaju li vec u vidu kakvog investitora, odnosno ulagace, pokušali smo doznati od direktora Ocellusa Zorana M. Savicica, no nismo ga uspjeli kontaktirati. Njegov broj nije dostupan, a nacelnik Barbana nije nam ga želio dati. Mjesto potencijalnog hotela, vila s bazenima ili pak bolnice prostire se na cetiri hektara državnog zemljišta, trenutno zaraslog i zapuštenog. Buduci da se radi o državnom zemljištu, koje ce Opcina prije realizacije morati od države i zatražiti, te da nema apsolutno nikakve infrastrukture, bit ce zanimljivo vidjeti što ce se i kada ondje poceti graditi.


Podijeli: Facebook Twiter