Tko će staru crkvicu obraniti od vode?

Crkvica Sv. Antuna Pustinjaka je obnovljena prije dvije godine (P. SOFTIĆ)
Crkvica Sv. Antuna Pustinjaka je obnovljena prije dvije godine (P. SOFTIĆ)

Usred Barbana nalazi se crkvica s kraja 14. stoljeća koja je još od 1966. zaštićeno kulturno dobro. Riječ je o crkvi Svetog Antuna Pustinjaka, poznatoj po freskama iz 15. stoljeća. No, ta vrijedna baština ugrožena je već niz desetljeća, otkad se zbog izgradnje i nasipavanja okolnih prometnica našla više od 30 centimetara ispod njihove razine. Zbog toga se u njenom malenom dvorištu nakon svake kiše skuplja voda i prodire u crkvicu.

Freske su zaštićene su od daljnjeg propadanja zahvaljujući projektu na zahtjev Hrvatskog restauratorskog zavoda, kada je obnovljen krov, na što je utrošeno oko 80 tisuća kuna. Tada su ispod kamenog poda postavljene drenažne cijevi, no za potpunu zaštitu, bilo je istaknuto, potrebno je napraviti sistem odvodnje.

- Hrvatski restauratorski zavod je predložio da se oko crkve naprave kanali s rešetkama za oborinsku odvodnju, kazao je Zoran Glivarec, pročelnik Konzervatorskog odjela u Puli.

Drugim riječima, nastavak zaštite bi ležao na Općini Barban, budući da se dijelom radi o infrastrukturnim radovima. Međutim, načelnik Denis Kontošić ne pristaje.

- O našoj kulturnoj baštini se uopće ne vodi briga, počevši od kule na ulazu u Barban do crkvice Sv. Antuna… Kada je prvi put spomenuto rješenje da se iskopaju kanali sa šahtovima, mi smo se složili jer se govorilo da bi Općina u tome participirala s 25 tisuća kuna. Međutim, ispalo je da je sav teret pao na naša leđa i da bi morali iznaći oko sto tisuća kuna kojih nemamo, kaže Kontošić. (P. SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter