Tko će raditi prekovremeno vikendom za 50 kn po satu?

Ilustracija (S. DRESCHSLER)
Ilustracija (S. DRESCHSLER)

Stotine pacijenata pregledano je i operirano u bolnicama jučer poslijepodne, u sklopu "Programa plus" kojim ministar zdravlja Siniša Varga dodatnim radom bolnica srijedom i subotom namjerava srezati liste čekanja.

Na prvi pregled specijalista danas čeka oko 86.000 pacijenata, a na dijagnostičku pretragu ili operaciju još 83.000 ljudi. Najdulje se, prema podacima HZZO-a, čeka na operaciju mrene u KBC-u Zagreb, čak 395 dana, na red za ugradnju totalne endoproteze dolazi se za 348 dana, dok se na magnetsku rezonancu u splitskom KBC-u čeka 424 dana.

Dok pacijenti pozdravljaju Varginu mjeru, u bolnicama su skeptični prema mjeri koja se u više navrata pokazala neuspješnom u skraćivanju lista čekanja. Isto je, naime, pokušao i njegov prethodnik Rajko Ostojić, ali su se liste čekanja produljile. Dodatni sati rada, uvjereni su liječnici, neće dati rezultata bez sustavnih promjena i jasnih pravila igre u propisivanju dijagnostičkih pretraga.

- U jednoj zagrebačkoj bolnici jedan neurokirurg od 10 pacijenata njih devet pošalje na MR mozga, a njegov kolega samo jednog. Umjesto da se definiraju pravila, ide se na ubrzano pružanje usluga pacijentima. Tako su potrebe za pregledima sve veće, a liste čekanja će se produžavati jer se doktore za duge liste čekanja još i nagrađuje, kaže jedan od liječnika s kojima smo razgovarali.

U uspjeh Vargine akcije sumnjaju i u Udruzi HUBOL, iz koje poručuju da se prekovremeni rad ne može nikome nametnuti.

- Cijena prekovremenog sata vikendom od 50-ak kuna toliko je podcijenjena da ne vjerujem da se može motivirati kolege na prekovremeni rad, poručio je predsjednik HUBOL-a, Trpimir Goluža.

Akciju "Program plus" pozdravlja Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ), koji se nada da će se s dva dana u tjednu prijeći na redovan rad poslijepodne i subotom.

- Liste čekanja jedan su od najvećih problema za pacijente. Ovime će se taj problem umanjiti, ali ne i riješiti. Činjenica je da postoje aparati i osoblje, i da se može izbjeći situacija u kojoj se na magnetsku rezonancu mora čekati do 2016. godine, poručuje Belina.

I u Samostalnom sindikatu zdravstva smatraju da bolničke kapacitete kojima raspolažemo treba stalno koristiti popodne, a ne dvaput tjedno. Za predsjednicu tog sindikata, Spomenku Avberšek, Vargina je akcija "čista kozmetika", od koje ne treba očekivati rezultate.

- To je farsa! Radit će se samo osam sati tjedno više, jer nakon 16 sati poslijepodne, kad završi prva smjena, na raspolaganju ostaju četiri radna sata. Ako Varga već misli gasiti požar, ne može ga gasiti tako što će bolnice raditi osam sati više u tjednu. Tamo imamo ljude i skupu opremu, i treba to iskoristiti, a dodatni rad neka se adekvatno plati. Ovo je bacanje prašine u oči, od toga neće biti koristi, uvjerava Avberšek.

Samo u četiri KBC-a, u Rijeci, Osijeku, Splitu i KBC-u Sestara milosrdnica, jučer je mimo redovnog rada primljeno više od 500 pacijenata. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter