Tko ce platiti za pregaženog psa?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno je na pulskoj obilaznici automobil udario psa, a talijanski turisti su se zaustavili da mu pomognu. Prolaznika su zamolili za pomoc te je on stupio u kontakt s Veterinarskom stanicom. Nemalo se iznenadio kad mu je veterinar odgovorio da ne može doci jer nema službeno vozilo i da ostave psa gdje jest.

Turisti nisu poslušali savjet te su ozlijedenog cetveronošca sami prebacili do Veterinarske stanice. U konacnici su pokrili troškove lijecenja psa. Naknadno se, doznajemo, pojavio vlasnik psa, koji nije želio izdvojiti ni kune da bi pomogao svom ljubimcu.

Je li moguce da dežurni veterinar nema službeni automobil, pitali smo direktora pulske Veterinarske stanice Renata Peteha. "Kako da ne! Imamo ih koliko god hocete!", odgovorio nam je isprva, ali kada smo mu iznijeli cijelu pricu, malcice je promijenio plocu i protumacio da je vjerojatno došlo do nesporazuma.

- Mi smo privatna firma. Higijenicari su zaduženi za prikupljanje napuštenih i uginulih životinja, ali nije definirano tko je zadužen za prikupljanje ranjenih. Cesto se dogada da vlasnik donese nastradalog psa, no ne želi reci da je njegov kako ne bi platio. Dežurni veterinar pak ustaje iz kreveta usred noci, ide na selo, na Ipsilon ili u grad, daje životinji lijekove, a nema od koga naplatiti racun, pojasnio je Peteh.

Izlazi li na teren na poziv gradana pitali smo Henrija Hajstera koji nam je odgovorio da ne izlazi na teren buduci da ondje ne može puno toga uciniti, a nema ni higijenicarsku službu. Radi u ambulanti, a u posebnim slucajevima ide i u kucne posjete.

- Svaka veterinarska organizacija treba imati dežurnu službu koja ce biti na raspolaganju 24 sata na dan. Što se tice cijene, ona je propisana zakonom i našom cehovskom organizacijom pa je pregled nedjeljom i praznikom poslije 20 sati sto posto skuplji. To vrijedi samo za prijem, dok ostale usluge, poput rendgenske snimke, koštaju uvijek isto, rekao je Hajster. (I. N. TURKOVIC)

OVO JE IZVADAK IZ TEKSTA KOJI U CIJELOSTI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter