Tko će pjevati hrvatsku "Mižeriju" na Eurosongu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najprije je na prošlogodišnjem Eurosong natjecanju Nina Badrić zapela zarana unatoč haljini što je lepršala nošena puhanjem velikog ventilatora, tog jedinog scenskog rekvizita čiji efekt se zemljama sudionicama ne naplaćuje. Onda su na Prisavlju shvatili da tako više ne ide, pa donijeli neviđenu odluku da na Eurosong pošalju klapu. Onda se prionulo izboru pjesme što će je tada još imaginarna klapa otpjevati te je izabrana "Mižerja" autora Gorana Topolovca. A onda je objavljeno i koja su to ponajbolja klapska grla odabrana da spomenuti uradak uvježbaju, pa, ako je sreće, i otpjevaju za finala u švedskom Malmeu.

U bitku će šestorica pjevača odabranih iz pet klapa: prvi tenor Marko Škugor iz klape Kampanel, drugi tenor Ante Galić klapa Sinj, prvi bariton Nikša Antica iz klape Kampanel, drugi bariton Leon Bataljaku iz klape Crikvenica, te basovi Ivica Vlaić iz klape Sebenico i Bojan Kavedžija iz klape Grdelin. Zemljopisnim rječnikom rečeno, eto tu i Zagreba, Sinja, Šibenika, Crikvenice, dok je autor pjesme iz Duge Rese. Situacija je taman takva da ni vidoviti Milan ovaj čas predvidjeti ne može u kakvu će se odoru momci za nastup odjenuti, jer sve je zu otvoreno, od mornarskih majica do Geninih odijela.

Bratsko glasovanje

Samu pjesmu je birao žiri u sastavu Nikša Bratoš, Ante Pecotić i Velimir Đuretić, dok je za odabir članova klape najzaslužniji maestro Mojmir Čačija, autor vokalnog aranžmana skladbe "Mižerja" i producent klapskog pjevanja. Glazbeni producenti pjesme su Dragan Brnas i Nikša Bratoš. S HRT-a poručuju kako su majstori pjevači već jučer ušli u studio i započeli snimanje, a audio zapis pjesme trebao bi biti gotov slijedeći tjedan.

Tad će se dati štogod kazati i o kvaliteti same pjesme, možda čuti je li spomenuta šestorka bila onaj prvi izbor Čačije i kolega mu iz žirija, a možda se čuje i koji detalj o tome kreće li i ova hrvatska Eurosong pjesma na turneju ne bi li se ljudima zavukla pod kožu, kako po domovini tako i po bliskom nam susjedstvu od kojeg se i opet očekuje bratsko glasovanje za polufinalne večeri. Neki neslužbeni izvori, naime, vele da se želja dijela prisavskog življa da turneja bude velika i orijentirana na kompletan nam tzv. "region" srezala na razumnu i financijski prihvatljivu, "domaću" mjeru. No, točan itinerer, odnosno odgovor na upit kud će se, ako će se, s pjesmu u predizborne pohode, za sada se ne zna.

Od pogreba do Eurovizije

Zna se zato da je prvo polufinale, u kojem se za prolaz u finale natječe i Hrvatska, na rasporedu 14. svibnja. Uz Hrvatsku iste večeri nastupaju Slovenija, Srbija i Crna Gora, te Danska, Nizozemska, Austrija, Estonija, Rusija, Litva, Irska, Bjelorusija, Cipar, Belgija i Moldavija. Dalje prolazi 10 zemalja. Prođe li šest momaka iz pet klapa s "Mižerjom" u finale, zapjevat će u rodnom gradu Zlatana Ibrahimovića, 18. svibnja, taman da se vidi koliko nam je svima skupa dobra donijela zabrinjavajuća istina da, kako to lijep veli novinar i glazbeni kritičar Zlatko Gall, današnje estradiozirano-šlagerizirane klape u nas pokrivaju sve – od sprovoda do, eto, Eurosonga. (S. PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter