Tko ce nadzirati aerodrom i Bina-Istru?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri ministarstva javnim natjecajem traže 107 novih clanova nadzornih odbora u 29 javnih tvrtki kojima je država jedini ili pretežiti vlasnik.

Rijec je o drugom krugu natjecaja koji je uslijedio nakon prošlotjednog kada su dva ministarstva raspisala natjecaj za 84 nova nadzornika u 22 tvrtke, medu kojima je samo jedna iz Istre - Uljanik. U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva nismo uspjeli doznati u broj kandidata koji se prijavio da nadomjesti dosadašnja cetiri clana NO-a Uljanika.

Od 29 tvrtki u drugom krugu dvije imaju sjedište u Istri.

Natjecajem se traže osobe koje ce u NO-u Zracne luke Pula nadomjestiti Vildanu Megla, Borisa Škifica i zamjenicu predsjednika NO-a Jadranku Katarincic Škrlj.

U Bina-Istri traži se zamjena za jednog od tri predstavnika Hrvatskih autocesta, ali se ne zna kojega. U slucaju ove tvrtke nadomještanje jedne osobe nece donijeti bitne promjene: u društvu koje broji devet clanova NO-a pet su Francuzi koji nadziru rad direktora Davida Gabelice.

U Zracnoj luci Pula NO ima sedam clanova, a interese države, kao vlasnika 55 posto ukupnog kapitala, predstavljaju tri nadzornika. Ostala cetiri su predstavnici Istarske županije, gradova Pule i Poreca te radnika: Valerio Drandic, Damir Prhat, Edi Štifanic i Vladimir Grgec nadziru rad direktora Bruna Rogovica.

Kandidati mogu do 21. rujna podnijeti pisane ponude nadležnom ministarstvu. Njih ce izabrati Vlada na prijedlog ministra.

Iako je namjera Vlade da na ovaj nacin iz Nadzornih odbora makne utjecaj politike cini se da to nije slucaj s istarskim tvrtkama. Naime, od ukupno osam nadzornika koji se micu iz Uljanika, Bina-Istre i Zracne luke Pula jedino je Katarincic Škrlj politicki aktivna, i to u HSLS-u. Ostali državni predstavnici u tim istarskim tvrtkama nisu politicki aktivni, vec predstavljaju razne državne institucije.


Podijeli: Facebook Twiter