Tko ce izdržati do mirovine!?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Necu ja ni doživjeti te godine! Kako je krenulo, radit cemo sve dok ne umremo - komentirale su radnice koje smo na njihovim radnim mjestima u trgovinama, bankama, kioscima, ljekarnama i pošti u centru Pule pitali kako ocjenjuju najavu izmjene zakona po kojoj ce do 2020. žene odlaziti u mirovinu kad i muškarci, odnosno sa 65 godina života.

Ukoliko Sabor prihvati Vladin prijedlog, prema novim zakonskim pravilima o mirovinskom osiguranju, ženama ce se svake godine dob za odlazak u starosnu mirovinu produljivati za šest mjeseci tijekom iducih deset godina pocevši od sljedece.

- Mislim da je to loše jer mnogi mladi cekaju na burzi, a ovako ce još teže do posla...Istina, ljudi danas dulje žive, ali vec smo bolesni u 40-ima, kazala je 46-godišnja Gracijela Ikic, prodavacica u kiosku.

Farmaceutkinji Jadranki Druško do mirovine, prema sadašnjim uvjetima, nedostaje pet godina. - Kada bi me sada netko pitao, pristala bih raditi do 65-te. Danas se više bojimo kakva ce nam biti mirovina, strahujemo da nam nece biti dostatna za život pa bi mnogi nastavili raditi. No, nije u redu da se sve žene tretira na isti nacin jer nije isto raditi u Uljaniku, na traci u nekoj tvornici ili u ljekarni, upozorila je Druško.

Veliki je problem posebice za nezaposlene žene koje su pred kraj radnog vijeka završile na birou, a sada ce im se agonija nezaposlenosti svake godine produžavati za šest mjeseci. Na Zavodu za zapošljavanje samo u Istarskoj županiji više je od 2.000 nezaposlenih osoba starijih od 50 godina, od kojih žena cak 1.200.

Za razliku od Hrvatske, u Italiji je obveza rada do 65. godine života uvedena samo za žene zaposlene u javnom sektoru. Time se dulji rad propisao onima koji imaju relativno siguran posao. Takoder su izuzete i sve nezaposlene žene, koje nece morati cekati do 65-godine života da steknu pravo na mirovinu.

Istovremeno od 1. listopada Vlada smanjuje naknadu za nezaposlene. U prva tri mjeseca i dalje ce osobe na Zavodu dobivati naknadu u visini od 70 posto prosjecne place koju su primale prije otkaza, ali ce preostalih devet mjeseci ta naknada pasti sa sadašnjih 50 na 35 posto.

- Najveca naknada iznosi 2.250 kuna, a nakon tri mjeseca iznosit ce maksimalnih 700-tinjak kuna, cime ce se nezaposlene dovesti na prosjacki štap, veli Peruško.

Novost je da ce trajno nezaposleni, odnosno oni koji su na burzi dulje od 12 mjeseci, naknadu moci dobivati još cetiri dodatna mjeseca.

- Ovim prijedlogom Vlada devalvira rad, postaje beznacajno to što je netko radio 40 godina jer temeljni kriteriji postaju godine života. Ženu koja ima 41 godinu staža i 59 godina života tjeraju da ode ranije u mirovinu jer zasigurno nece cekati izmjene Zakona po kojima ce raditi do 65-te. Vlada ce ovim zakonom proizvesti još veci broj umirovljenika, upozorio je Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika. (M. JERIN)

VIŠE O OVOJ TEMI MOŽETE PROCITATI U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter