Tko ce dobiti Oscara za režiju?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U kinematografskim leksikonima najlakše je pronaci definiciju režisera, osobe koja vodi proces snimanja filma, koordinira rad na njemu i glumcima daje upute o željenom nacinu glume u pojedinim scenama. Za sve velike režisere tipicno je da imaju potpunu kontrolu nad svim aspektima filma, oni sudjeluju u procesima dodjeljivanja glavnih i sporednih uloga, utjecu na izmjene u scenariju, odreduju kutove snimanja...

Na travnjaku gradskoga stadiona u Poznanju sutra ce glavne uloge dijeliti Luka Modric i Andrea Pirlo, dvojica nogometnih režisera o nadahnucu kojih ce u velikoj mjeri ovisiti igra hrvatske i talijanske reprezentacije. Tko ce u Poznanju dobiti Oscara za nogometnu režiju?

- I Modric i Pirlo su zbog svojih igrackih karakteristika najvažniji igraci obiju reprezentacija. Pirlo je u igrackim godinama kada se ne može osloniti na motoricnost i trku, ali to nadoknaduje golemim iskustvom i racionalnim rješenjima u igri. Spreman je u svakom trenutku upotrebljivim loptama uposliti svoje suigrace. Luka Modric jednako je znacajan za igru naše reprezentacije, on je taj motor koji momcadi daje poseban impuls. Njegova je lopta jednako kvalitetna kao Pirlova, ali ono što ga razlikuje od najboljega talijanskoga igraca je puno bolja igra u situacijama "jedan na jedan" - pokušao je u najkracim crtama igru dvojice kljucnih igraca azzurra i kockastih okarakterizirati Bilicev pomocnik Nikola Jurcevic.

Tko su, dakle, Andrea Pirlo i Luka Modric?

Andrea Pirlo vjerojatno je najzaslužniji što je Juventus protekle sezone osvojio scudetto bez poraza i što ce predsjednik Milana Silvio Berlusconi ostati i bez ono malo kose na glavi. Prodaja Pirla Juventusu vjerojatno je najveca pogreška talijanskoga mercata u posljednjih dvadeset godina. Dok cupaju kosu od muke, rossoneri se jedino mogu tješiti cinjenicom da je Pirlo prvi talijanski fantazista koji se dokazao kao povuceni vezni igrac Milana. Pirlo je u prvoj fazi reprezentativne karijere najprije bio povuceni playmaker, koji jest uvijek imao puno rješenja u igri, ali nije bio opasan u zadnjem pasu jer je pripremao situacije u kojima su igraci za ledima napadaca pronalazili prostor za takozvane lopte iznenadenja.



Buduci da moderni nogomet više ne može podnijeti vezne igrace poteza lišene obrambenih zadataka, koji su u razlicitim razdobljima azzurra cesto bili nositelji igre (Totti, Del Piero, Baggio), a da njihov prirodni nasljednik (Montolivo) nema takvu karizmu niti klasu, Andrea Pirlo danas je najvažniji igrac Prandellijeve momcadi. U klasicnom sustavu 3-5-2 Pirlo je središnji vezni igrac ispred obrane, na poziciji s koje puca pogled na cijeli napad. Pirlov trk više nije brz i konkretan, ali njegove lopte uvijek stižu na vrijeme. Uostalom, najvece kriticare koji njegov nogomet sve cešce seciraju po vertikali najbolje ce demantirati idealna okomita lopta uoci Di Nataleova pogotka protiv Španjolaca.

Luka Modric još uvijek u domovini skoro u pravilnim vremenskim razmacima mora slušati kritike o reprezentativnim nastupima ispod svojih objektivnih vrijednosti, zbog kojih se celnici najvecih europskih klubova (Manchester United, Real Madrid, Chelsea) proteklih dana nadmecu milijunskim ponudama. Modric je plemeniti vezni igrac koji ne odlucuje susrete, ali nijedan njegov trener bez njega ne može poceti utakmicu od rezultatskoga znacaja.

Njegov golem doprinos svim momcadima za koje je igrao ne može se pronaci u statistickim podacima, ali malo je igraca na svijetu koji poput Modrica jednim potezom mogu promijeniti raspored svoje i suparnicke momcadi. Buduci da Alex Ferguson, Florentino Perez i Roman Abramovic to jako dobro znaju i da ne misle uludo trošiti silne novce, ispada da Modricev jedini problem predstavlja cinjenica što suigraci u reprezentaciji katkad jednostavno ne mogu pratiti njegov ritam.

Buduci da je utakmica s Irskom pokazala da se hrvatski reprezentativci više ne znaju samo nadigravati nego mogu i natrcavati s protivnicima, Modriceva iznimna klasa došla je do punog izražaja kao i na vecini utakmica Tottenhama. (Marko CVIJANOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter