Tjestenina - najbolja je iz vlastite kužine


Još od onda kada su, kako knjige kažu, stari Rimljani mljeli pšenicu pa pekli pogaču na užarenom kamenu, pa do danas kada se u pripremi tjestenina koristimo nemalim pomagalima i dodacima, proizvodi pripremljeni od brašna mnogima su najdraža jela. Meni svakako jesu. Zimsko vrijeme, baš kao što je ovih dana dok te hladnoća "ujeda" i pronalazi put do posljednje stanice u tijelu uništavajući sve viruse i ostale boleštine, kao da je stvoreno za pripremu tjestenine. U zagrijanoj kuhinji zamagljenih stakala od vanjske hladnoće, s brašnom-jajima-vodom i ostalim po volji dodacima te puno slobodnog vremena, kreativnost i mašta pronaći će sami svoje pute na vaše osobno i zadovoljstvo vaših bližnjih.  

Mogućnosti su uistinu velike. Dovoljno je konzultirati bilo koju talijansku kuharicu ili neku prigodnu o tjesteninama kao što i ja učinih pa vam više ni mašte ni kreativnosti ne treba. Nedostajat će vam tek vremena i snage da napravite svu ovu ljepotu što se nudi. Osim naših uobičajenih: rezanaca širokih za šugo i tankih za juhu, pasutica (krpica), pljukanaca i fuža, nudi se široka lepeza talijanskih "čokolatina" kao što su: fusilli al ferro, malloreddus, troccoli, fettucine i tagliatelle, taglioni i bigoli, trofie, orecchiette… (Izvor: Enciklopedija mediteranske kuhinje-Tjestenina-JL) (Piše Vesna MEDVEDEC)

Bigoli sa sitninom

Sastojci: 320 g bigola, 200 g sitnine (od pilića), 50 g maslaca, pola luka, pola žlice nasjeckanog peršina, 1 jušna žlica juhe od povrća, 3 dcl crnog vina cabernet, 50 g naribanog parmezana, sol

Priprema: očistite sitninu i narežite je na komadiće, nasjeckani luk prepržite na maslacu, dodajte meso i pržite još pet minuta. Posolite i zalijte vinom, kad ispari dodajte peršin. Zalijte juhom i kuhajte još deset minuta. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi al dente, procijedite i stavite je na pladanj te začinite umakom, izmiješajte i obilno posipajte parmezanom.

Tagliolini s dimljenim lososom

Sastojci: 320 g tagliolina, 100 g dimljenog lososa, 4 žlice vrhnja, 50 g maslaca, sok polovice limuna

Priprema: Losos narežite na tanke rezance, stavite na tanjur i poprskajte limunovim sokom. Neka posoljena voda proključa, kuhajte taglioline 3-4 minute, ocijedite ih i premjestite na tanjur za posluživanje. Začinite je vrhnjem, maslacem i rezancima lososa, lagano promiješajte i poslužite.

Trofie s ovčjim sirom i bosiljkom

Sastojci: 320 g trofie, 1 stručak bosiljka, gruba morska sol, 2 velika režnja češnjaka, 15 g naribanog ovčjeg sira, 15 g naribanog parmezana, 8 žlica djevičanskog maslinovog ulja, sol i papar

Priprema: usitnite listove bosiljka s prstohvatom soli i oguljenim češnjakom, dodajte oba sira i miješajte sve drvenom lopaticom. Kada je masa homogena postupno dodajte ulje dok ne nastane krema, premjestite u veliku posudu. U kipućoj blago posoljenoj vodi skuhajte tjesteninu a dvije žlice vode u kojoj se kuhala tjestenina dodajte umaku i promiješajte. Procijedite napola skuhane trofije i začinite je umakom.

Cavatelli s rukolom

Sastojci: 150 g glatkog brašna, 150 g brašna od tvrde pšenice, naribani ovčji sir, 1 režanj češnjaka, 500 g rokule, 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, paperončino

Priprema: Miješajte obje vrste brašna s malo mlake vode. Oblikujte više valjaka debljine 6-8 mm, narežite ih na komade 2-3 cm pa pritisnite vrh žličice (ili palcem) da dobijete udubinu. Rikulu oparite dvije minute, ocijedite i stavite u posudu u kojoj ste na dvije žlice ulja pržili češnjak dok nije dobio zlatnu boju i miješajte nekoliko minuta da se sastojci prožmu. Skuhajte tjesteninu al dente u slanoj vodi, stavite u tanjur za posluživanje, umiješajte rukolu, posipajte sirom i smrvljenim peperončinom, začinite preostalim uljem.


Podijeli: Facebook Twiter