Tjelesne funkcije žena slabe nakon menopauze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ženama koje prolaze kroz menopauzu slabi sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka, kao što je penjanje stepenicama ili nošenje teških predmeta, pokazala je američka studija. Pravi razlog tome se ne zna, ali se pretpostavlja da ima veze s povećanom tjelesnom težinom i depresijom, kažu stručnjaci čija je studija objavljena u znanstvenom časopisu Menopause.

"Definitivno postoji veza između menopauze i tjelesnih ograničenja kod žena", rekla je Lisa Tseng, studentica medicine na sveučilištu u Pittsburgu koja je vodila istraživanje.

Pojasnila je da ulogu u tome imaju fiziološke promjene vezane za menopauzu. Sastav ženskog tijela se mijenja na način da raste udio masti, a pada udio mišića. Osim toga, s obzirom na pad razine estrogena kosti postaju slabije. I muškarci s godinama gube mišićnu masu i snagu, ali su istraživanja pokazala da se snaga žena ubrzano smanjuje oko menopauze.

Prema rezultatima ispitivanja i žene i muškarci gube mišićnu masu u prosjeku za 1 do 2 posto godišnje nakon što navrše 50 godina. Pokazuje se, međutim, da ako žene u postmenopauzi i stariji muškarci redovito bave nekom tjelesnom aktivnošću, tada se često njihovo fizičko i mentalno zdravlje poboljšava. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter