Tjedan za pamćenje na svjetskim burzama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ulagači na Wall Streetu prošli će tjedan dugo pamtiti, jer je Dow Jones indeks četiri dana zaredom obarao rekorde, a zahvaljujući naznakama jačanja američkog gospodarstva dobro raspoloženje vladalo je i na drugim svjetskim burzama. 

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 2,2 posto, na 14.397 bodova, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 1.551 bod. Nasdaq indeks skočio je, pak, 2,4 posto, na 3.244 boda. 

Zahvaljujući naznakama ubrzanja oporavka američkog gospodarstva, nakon anemičnog rasta krajem prošle godine, od utorka do petka Dow Jones indeks svakodnevno je dosezao nove najviše razine u povijesti, dok se S&P 500 rekordu primaknuo na samo 1 posto.

Ulagače je najviše ohrabrio snažan rast zaposlenosti u SAD-u. Broj radnih mjesta povećan je u veljači za 236.000, znatno iznad očekivanih 160.000, dok je stopa nezaposlenosti pala sa 7,9 na 7,7 posto, najnižu razinu od prosinca 2008. godine.

Osim jačanja američkog gospodarstva, tržište podržavaju signali iz Feda, ali i drugih najvećih središnjih banaka u svijetu da će i dalje voditi vrlo ekspanzivnu monetarnu politiku kako bi potaknule rast gospodarstava.

„Jasno je da američko gospodarstvo još nije dovoljno snažno da bi Fed odustao od politike jeftinog novca. Takva monetarna politika drži kamatne stope na vrlo niskim razinama, pa dionice, s obzirom na njihove prinose, djeluju privlačno u odnosu na druge investicije, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O'Neil Securities.

Unatoč tome, ulagači su sve oprezniji jer, nakon snažnog rasta cijena dionica od početka godine, mnogi očekuju korekciju na niže. Osim što već dugo nije bilo korekcije cijena, ima i drugih razloga za zabrinutost.

Ni nakon dugotrajnih pregovora između republikanaca i demokrata u Washingtonu, i dalje nije jasno kakva će biti fiskalna politika, dok rast američkog gospodarstva, premda ubrzan u odnosu na kraj prošle godine, ipak nije impresivan. 

Uz to, gospodarstvo eurozone je u recesiji, dok kinesko ne raste tako brzo kao proteklih godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter