Tjedan suvremenog plesa otvoren predstavom "Kerber"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavom "Kerber" izraelske plesne skupine Fresco Dance, u koreografiji Yorama Karmija, sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu otvoren 30. tjedan suvremenog plesa.

Plesna je to priča o Kerberu, troglavom psu, čuvaru ulaza u podzemni svijet grčke i rimske mitologije, za kojeg se vjeruje da vidi sve.

U tom svijetu podzemlja, između mašte i stvarnosti, između fizičkog i duhovnog, ispunjen tajanstvenim krajolikom u kojem zemaljski zakoni ne vrijede, uspomene, želje i ljubav pod vječitom su paskom uvijek budnog troglavog psa čuvara, piše u opisu predstave.

Yoram Karmi se i kroz ovu koreografiju predstavlja s karakterističnim tehnički i fizički izuzetno zahtjevnim plesnim rječnikom i bogatom plesnom sintaksom. Dodatni izazov za plesače je postavljanje dijela koreografije na i oko "plutajuće" scene, što utječe i na osobnost koreografskog rješenja.

U sklopu EU-projekta Beyond Front sinoć je u Zagrebačkom plesnom centru prikazana i međunarodna koprodukcija portugalske koreografkinje Vanie Gale "Cooling Down Signs" na temu apatije, a izvest će se i danas.

U Zagrebačkom plesnom centru danas je na repertoaru i "Dance Communication Lab", akcija u sklopu projekta Beyond Front@ u sklopu koje su gledatelji svjedoci rađanja plesnih ideja te njihova prerastanja u plesnu kompoziciju kroz tehniku improvizacije.

U GDK-u Gavella izvest će se predstava "Jim" u koreografiji portugalskog koreografa Paula Ribeira, nadahnuta Jimom Morissonom, jednom od najvećih rock ikona šezdesetih.

Izraelska plesačica Yasmeen Godder predstavit će u utorak, 28. svibnja, u Gavelli svoj novi uradak "See Her Change" koji je nedavno premijerno izveden u Berlinu. Autorica pristupa ideji ženstvenosti kao izmjenjivoj i konstantno transformativnoj formi, u kojoj se vlastiti izgled stalno izmjenjuje te dovodi u pitanje.  

Isti dan u Zagrebačkom plesnom centru bit će izvedena predstava slovenskog koreografa Matjaža Fariča "Politics of dancing" koja govori o neuništivosti plesa koji nadilazi sva pravila, društvene podjele, njihove zakone i zabrane, a prikazuje pomične skulpture koje potječu iz utopijskog svijeta diskoglazbe i iz svijeta valcera.

Sloveniju će u sklopu 30. tjedna suvremenog plesa predstaviti i EnKnap Group koja u predstavi "Ottetto" analizira kompoziciju Igora Stravinskog "Octet" iz 1923.

Predstava "Rocco" talijanskog koreografa Emija Grecca uspoređuje izdržljivost boksača i plesača, a prošle je godine proglašena najboljom u Nizozemskoj.

Iz Francuske dolaze Josef Nadj s predstavom "Les corbeaux" o vranama i Julie Dossavi s predstavom "Cross & Share" koja propituje 'ženske mušice'.

Belgijska kompanija Thor izvest će svoje nedavno praizvedeno djelo "Clear Tears/Troubled Waters" kojim slave 25 godina postojanja, a u djelu "Rising" predstavit će se nova nada britanske plesne scene Aakash Odedra kojega se naziva i novim Akramom Khanom.

Hrvatska koreografska platforma donosi novu predstavu Matije Ferlina "Istovremeno drugi" te premijerne i novije izvedbe Liberdancea, BADCo., Zagrebačkog plesnog ansambla, Marjane Krajač, Andreje Široki, Alena Čelića, Maše Kolar i drugih.

Dio programa festivala, koji je zagrebačkoj publici proteklih 30 godina predstavio više od 750 plesnih umjetnika, održat će se u Rijeci i Karlovcu, a u Zagrebu će se predstave izvoditi još u ZKM-u i Muzeju suvremene umjetnosti.

Tjedan suvremenog plesa održava se do 8. lipnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter