Tjedan restorana i u Istri - meniji za sto kuna

Ideja je približiti gurmanske delicije širem krugu građana po pristupačnim cijenama (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)
Ideja je približiti gurmanske delicije širem krugu građana po pristupačnim cijenama (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)

Gastromanifestacija Tjedan restorana, koja se održava u čitavoj Hrvatskoj, počela je u petak i trajat će sve do 13. listopada. Ideja je približiti gurmanske delicije širem krugu građana po pristupačnim cijenama, a ujedno promovirati gastronomsku ponudu.

U Istri je u manifestaciju uključeno osam restorana. U Puli su to Gina, Ribarska koliba, Hotel Amfiteatar, potom Lanterna u Pješčanoj Uvali, konoba Kantinon u Rovinju, Vodnjanka u Vodnjanu, konoba Ćakula u Poreču te La Grisa u Balama.

Restorani će gostima ponuditi posebno osmišljene jelovnike, sastavljene od slijeda tri jela - predjela, glavnog jela i deserta, po cijeni od sto kuna. Vrijednost istih jela u redovitoj ponudi trebala bi biti minimalno 50 posto veća. Također, neki restorani u ponudu besplatno uključuju aperitiv ili čašu vina.

Maja Hrešč, koordinatorica manifestacije, veli da se Tjedan restorana održava dvaput godišnje, u ožujku samo u Zagrebu, a u listopadu u cijeloj državi. U manifestaciji sudjeluju samo renomirani restorani, odnosno oni cjenovno više kategorije, a biraju ih Željka Marjanović i Ozren Drobnjak, dvoje kulinarskih entuzijasta koji kao udruga Urbani nomadi organiziraju ovo događanje, sve po uzoru na slične, vrlo popularne manifestacije u svjetskim metropolama, poput New Yorka i Londona.

- Ovo je odlična prigoda da se isprobaju različiti restorani i njihove delicije, koje znaju biti vrlo skupe. Nekad samo glavno jelo stoji sto kuna, koliko sada košta čitav slijed, rekla je Hrešč, napominjući pritom da je vrlo važno prije dolaska rezervirati mjesto.

U ovaj Tjedan restorana uključeno je 74 restorana u čitavoj Hrvatskoj. Najviše ih je iz Zagreba, čak 45, a potom slijedi Istra. "Za razliku od Dalmacije koja za ovakva događanja nema previše interesa, pa tako od Zadra do Dubrovnika sudjeluje tek sedam restorana, Istra je uvijek otvorena za novu i drugačiju ponudu", rekla je Maja Hrešč. (V. KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter