Tjedan muzeja: Gusan u AMI-jevoj Vitrini mjeseca

Gusan je izrazito bogat nalazima
Gusan je izrazito bogat nalazima

Tjedan istarskih muzeja nastavljen je u Puli, u Arheološkom muzeju Istre, gdje je inaugurirana Vitrina mjeseca, naslovljena "Gusan kod Vodnjana, na tragu otkrića srednjovjekovnog naselja". Autorica je Ivana Janko, kustosica u AMI-ju.

Naime, prilikom istraživanja magistralnog plinovoda Vodnjan - Umag, između Vodnjana i Gajane otkriven je potencijalni arheološki lokalitet. Radilo se o gromači u izrazito ravnom i otvorenom okolišu. Stoga je ondje AMI u tri navrata obavljao istraživanja i sondiranja, tijekom 2009. i početkom 2010. godine.

- Taj se lokalitet nalazi na predjelu Fontana, južno od crkve Majke Božje od Zdravlja, u narodu zvane Madonna di Gussano, tj. Gospa od Gusana, u iznimnom kulturnom i arheološkom krajoliku. Otkriveno je srednjovjekovno utvrđeno naselje dužine 32 metra i širine 25 metara. Riječ je o objektu koji je utvrđen vanjskim zidovima, a unutrašnjost je raščlanjena na manje prostorije ograđene suhozidima. Ukupna dužina istraženih zidova je 177,5 metara, napisala je Janko u popratnom letku.

Lokalitet je izrazito bogat nalazima, posebno onim keramičkim, a najzastupljenija je gruba srednjovjekovna keramika, kvalitetne i čvrste izrade, sivo-crne, crveno-smeđe i smeđe boje. Mnogi su ulomci ukrašeni. Osim keramike, pronađena su i dva novčića, pet strelica, dva ulomka noževa i tri prstena, zatim koštani nalazi: pršljenovi, ulomci češljeva, igla i šilo, kao i kameni spomenici - impost kapitela, kamenica, mramorna posuda, ulomak kamene sjekire, ulomci dviju kamenih stupica, dijelovi natprozornika i pragovi.

Arheologinja Janko ističe da preliminarni rezultati ukazuju na to da se radi o utvrđenom srednjovjekovnom naselju iz 8. do 10. stoljeća. U Istri ima puno srednjovjekovnih crkvi, ali su lokaliteti naseobinskog karaktera rijetki pa je značaj ovog arheološkog nalaza tim veći. (V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter