Tjedan kretanja u Puli do 22. rujna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula šestu se godinu zaredom, zajedno s više od dvije tisuce europskih gradova, pridružio obilježavanju Europskog tjedna kretanja, koji traje od 16. do 22. rujna. Ove je godine središnja tema "Alternativna mobilnost".

Jucer su na gradskoj tržnici djelatnici Hrvatskog autokluba, zajedno s policijskim službenicima, održali edukacijsku prezentaciju o ponašanju u prometu, prilagodenu školarcima. Tako su mališani imali priliku nauciti kako pravilno prijeci cestu, što im sve pokazuje semafor, a nakon toga, za nagradu, sjesti na pravi policijski motor, cemu su se posebno obradovali djecaci.

Manifestacija se proširila na Portaratu i Giardine, gdje je održana prezentacija elektricnih bicikala i promotivna prodaja biljaka, koja ce trajati sve do nedjelje. U organizaciji udruge Idea Lux, Puljanima ce se predstaviti brojni hrvatski proizvodaci biljnog materijala, uz bogatu ponudu cvijeca i ukrasnog bilja za jesensku sadnju.

Tijekom vikenda na Portarati ce biti izložen i automobil na ekološki pogon, bjelovarskog inovatora i ekološkog aktivista Marijana Radaneca, koji je napravio prvi generator koji proizvodi plin iz vode i ugradio ga u svoj gotovo dva desetljeca star renault 19. Otad je prešao oko sto tisuca kilometara, koristeci kao gorivo benzin i plin proizveden uz pomoc tog generatora. Osim ekoautomobila, na posebnom štandu izložit ce i ekološke poljoprivredne proizvode te preradevine sa svoga poljoprivrednog gospodarstva.

Tijekom trajanja manifestacije Pulapromet ce besplatno prevoziti organizirane skupine predškolske i školske djece do Šijanske šume, gdje ce djelatnici Javne ustanove Natura Histrica za mališane održavati predavanja na temu orijentacije u prirodi i snalaženja u prostoru. U grupama za ta predavanja može biti do 30 djece, uz prethodnu najavu na broj nadzornika Josipa Percana 099/822 77 43. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter