Tjedan kretanja sedmi put u Puli

U Šijanskoj šumi će biti organizirana i rekreativna vožnja biciklom
U Šijanskoj šumi će biti organizirana i rekreativna vožnja biciklom

Sedmi put za redom Pula se, zajedno s oko 2.300 gradova i 156 milijuna stanovnika, uključila u obilježavanje Europskog tjedna kretanja i Dana bez automobila, koji će se održati od 16. do 22. rujna. Gradonačelnik Boris Miletić najavio je bogat program tijekom svih sedam dana te izrazio zadovoljstvo što Pula sudjeluje u ovom važnom projektu.

Tjedan je već počeo otvaranjem nagradnog fotonatječaja "Pokreni se u pravom smjeru" koji je namijenjen svim građanima, amaterskim ljubiteljima fotografije. Do 20. rujna svatko može poslati najviše tri fotografije na temu "Pokreni me u pravom smjeru" zajedno s osobnim podacima i šifrom na [email protected], a propozicije se mogu pronaći na www.gradpula.com. Izložba odabranih fotografija uz svečanu dodjelu nagrada održat će se 22. rujna na Trgu Portarata.

Edukacija djece u Šijani

Službeno otvaranje Europskog tjedna kretanja zapravo će se održati u nedjelju 16. rujna u park-šumi Šijana gdje će se od 8 do 13 sati održati niz manifestacija, vezanih za kretanje i zdravlje. Tako će se od 8 do 9 sati održati predavanje i praktični dio joge u svakodnevnom životu, pješačit će se i vježbati, a bit će organizirana i rekreativna vožnja biciklom kružnom rutom dugom 30 kilometara koja počinje u 9.30 sati. Održat će se ondje zatim rekreativna utrka djece i odraslih u 10 sati, a od 9 do 13 sati ondje će se također mjeriti krvni tlak i glukoza u krvi. U Europski tjedan kretanja uključio se i Pulapromet koji će građanima putem medija dijeliti beskontaktne kartice kao poticaj za korištenje javnog prijevoza, a svakog će dana besplatno voziti organizirane skupine predškolske i školske djece u Šijanu na edukaciju koju organizira JU Natura Histrica.

Pokrenuti prostor uz Feng Shui

Od 20. do 21. rujna održat će se niz tematskih predavanja. U četvrtak u 10 sati u Gradskoj knjižnici će se za stručnjake održati predavanje o psima vodičima i mobilitetu, odnosno o tome kako terapeutski psi mogu pomoći u rehabilitaciji djece s posebnim potrebama. Isto predavanje, ali u 13 sati istog dana održat će se u Rojcu za roditelje i skrbnike. U četvrtak u 19 sati u prostorijama Planinarskog društva Glas Istre održat će se predavanje "Kretanje i zdravlje", a u petak, 21. rujna u prostorijama HAK-a predavanje na temu "Pokrenite svoj prostor uz Feng Shui". Tijekom Europskog tjedna kretanja za građane će biti organiziran posjet NP-u Brijuni za 50 posjetitelja u popodnevnim satima, a ulaznice će se dijeliti također na lokalnim radiopostajama. U četvrtak će se od 11 do 13 sati održati prezentacija vozila za osobe smanjene pokretljivosti, a istog dana počet će i sajam cvijeća na Giardinima koji će trajati do 22. rujna od 9 do 18 sati. (Nera SOFTIĆ)

Dan bez automobila, s papirnatim avionima

Na Narodnom trgu u subotu 22. rujna u 9.30 sati održat će se 1. Pula Paper Wings - natjecanje parova u letenju papirnatih aviona. Prijave će se zaprimati neposredno prije natjecanja od 9 do 9.30 sati, a svaki član para ima pravo na svoj let.

Na Narodnom trgu, Portarati i Giardinima u subotu, 22. rujna održat će se i manifestacija Dan bez automobila. Za tu prigodu HAK je od 9 do 11 sati osigurao besplatne demonstrativne vožnje kojima se štedi na gorivu, policija će izložiti svoja vozila te educirati građane na temu prometa u gradu. Također, UTE i Brainspot će nuditi besplatni najam klasičnih i električnih bicikala.

Ove godine i članovi Lige protiv raka Pula pridružuju se Europskom tjednu kretanja pa će u suradnji s KRUPP-om sudjelovati u pješačenju. Okupljanje sudionika bit će u nedjelju u 8 sati na ulazu u šumu kod šumarije, nasuprot Merkatora. (N. S., J. O.)


Podijeli: Facebook Twiter