Tjedan kretanja: Od aviončića do elektrobicikla


Prvo natjecanje parova u letu papirnatih aviona "Pula Paper Wings" na Narodnom trgu, HAK-ova "Eko vožnja" - besplatne demonstrativne vožnje građana automobilom i učenje racionalnoj i štedljivoj vožnji te prezentacija i besplatni najam klasičnih i električnih bicikla "UTE" i "Brainspota" na Portarati bile su  aktivnosti kojima se u Puli obilježio završetak Europskog tjedna kretanja i Dana bez automobila.

Osim toga, članovi Dijabetičke udruge Istarske županije podno Zlatnih vrata su građanima besplatno mjeritli tlak i glukozu u krvi, a na istom je mjestu inovator i eko aktivist Marijan Radanec prezentirao automobil na eko pogon i eko-poljoprivredne proizvode i prerađevine.

Najveselije i najbučnije je bilo na tržnici tijekom održavanja natjecanja u letu papirnatih aviona kojemu se odazvalo mnoštvo građana, odnosno djece i njihovih roditelja, koji su se natjecali u parovima. Pored "piste" organizator je osigurao nekoliko štandova na kojima su se od A4 papira izrađivali avioni. Pokazalo se da su i djeca i roditelji vješti u izradi i bacanju papirnatih aviona jer su metri i sekunde bili impresivni, pojedini avioni u zraku su bili i do šest sekundi.

- Natjecanje u letu papirnatih aviona je odlična ideja. Došao sam sa sinom i zajedno smo se odlično zabavljali i natjecali. Mališanima se svidjelo bacati papirnate avione, rekao nam je jedan tata koji se upravo spremao baciti svoj papirnati avion.

Veliku gužvu i interes Puljana i mnogobrojnih turista izazvao je eko automobil Radaneca koji, kako je rekao, ide pola na benzin, pola na vodu. Okupljenima je objašnjavao da je upravo njegov izum budućnost i alternativa. Kao jednini nedostatak njegovog izuma vidi tehnički pregled vozila prilikom registracije jer "ne prolazi svugdje", no budućim korisnicima njegovog izuma je savjetovao da tehnički pregled obave u pojedinim gradovima sjeverozapadne Hrvatske jer, kako je rekao, ondje ne rade probleme. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)

Očišćena šumica na Verudi

U organizaciji članova Gradskog ogranka IDS-a Veruda u suradnji s pulskim članovima Kluba mladih IDS-a, MO Veruda, Grada Pule, Hrvatskih šuma – Šumarija Pula i Herculanee očišćena je šumica na Verudi, preko puta Krležine ulice i u blizini Doma za starije i nemoćne osobe Alfredo Štiglić. Okupilo se ondje mnoštvo mladih te od ranih jutarnjih sati počeli čistiti šumicu koja je, sudeći prema smeću koje je bilo prikupljeno u samo dva sata od početka akcije, prepuna raznog otpada i trebat će puno vremena da se potpuno očisti.


Podijeli: Facebook Twiter