Tjedan istarskih trešanja

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Domaća web tržnica - internetska aplikacija za izravnu prodaju istarskih poljoprivrednih proizvoda - kojom upravlja porečki Institut za poljoprivredu i turizam, pokreće niz promotivnih aktivnosti pod zajedničkim nazivom Izaberi lokalno, a prva takva akcija bit će Tjedan istarskih trešanja, od 8. do 14. lipnja.

Kroz tih tjedan dana šest istarskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja proizvode vlastite trešnje, i koja su već uključena u prodaju preko Domaće web tržnice, otvara svoja vrata posjetiteljima i kupcima, koji će na licu mjesta moći degustirati i kupiti trešnje po promotivnim cijenama, moći će ih kušati i direktno sa stabla, pa čak i sami nabrati trešnje koje žele kupiti.

Na kušanje će biti ponuđeni i ostali proizvodi iz ponude ovih OPG-a, no naglasak je na trešnjama kojima je sezona baš na vrhuncu. U Tjedan istarskih trešanja uključena su gospodarstva obitelji Štefanić u Štefanićima kod Kaldira na Motovunštini; Prekalj iz Dračevca kraj Poreča; Radin iz Poreča; Vivoda iz Motovuna; Bertoša iz sela Bertošići kraj Kaldira, te obitelji Fero iz sela Lazi kraj Kaldira.

Na stranicama Domaće web tržnice na adresi www.trznica-trg.eu mogu se vidjeti detalji i pojedinačni termini kada pojedino gospodarstvo prima posjetitelje, a sva događanja u sklopu akcije Izaberi lokalno mogu se pratiti i na facebook stranici Domaće web tržnice.

Trešnje su, uz jagode, prvo sezonsko proljetno voće, što ih čini vrlo atraktivnima, s obzirom da je nakon duge zime ljudski organizam željan svježeg voća. Plodovi trešanja su slasni, ugodna okusa i mirisa, bogati vitamin C i cinkom, koji su važni za otpornost organizma, zatim folnom kiselinom za zdravo srce i krvotok. Tvari koje daju boju pokožici trešanja, antocijani, jačaju vezivno tkivo te uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom.

- Trešnje su vrlo pogodne i za spremanje raznih kompota, džemova, kolača, pa je ovo voće bilo najbolji izbor za otvaranje akcije Izaberi lokalno, rekao nam je voditelj projekta Domaće web tržnice Milan Oplanić iz porečkog Instituta, najavljujući da će se slične aktivnosti vrlo uskoro provoditi i za druge proizvode koje istarski proizvođači nude preko ove internetske aplikacije.

Zato se i drugi proizvođači svježeg voća i povrća s područja Istre, koji se još nisu uključili, pozivaju da na Domaćoj web tržnici predstave svoje gospodarstvo i ponude vlastite proizvode, te da budu domaćini budućih događanja u sklopu akcije Izaberi lokalno. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter