Tjedan istarskih muzeja od 7. do 15. rujna

Arheološki muzej: Tjedan istarskih muzeja, 2011. (S. MILJEVIĆ)
Arheološki muzej: Tjedan istarskih muzeja, 2011. (S. MILJEVIĆ)

Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Lorella Limoncin Toth, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Buje, na konferenciji za novinare u prostorima Istarske županije predstavili su manifestaciju Tjedan istarskih muzeja, koja će se održavati od 7. do 15. rujna. Manifestacija se odvija treću godinu zaredom. U taj projekt su uključeni svi istarski muzeji.

Gracijano Kešac je najavio da će Arheološki muzej Istre započeti manifestaciju u petak 7. rujna koncertom jazz glazbe u suradnji s Jazzbinom (Saša Zorkić, gitara, Petar Bazdanović, kontabas i Dušan Kranj, bubnjevi), a dan kasnije održat će se koncert klasične glazbe.

U ponedjeljak 10. rujna u podne otvara se nova vitrina mjeseca "Gusan kod Vodnjana", na tragu otkrića srednjovjekovnog naselja, dok će u utorak u Svetim Srcima u Puli u 10.30 sati biti predstavljena publikacija Ki sit ki lačan, koja prati istoimenu izložbu, a istoga će se dana održati radionice izrade tradicionalne istarske tjestenine, kao i ona izrade istarskih kolača u suradnji s Caffe barom Circolo - Stare užance.

U srijedu 12. rujna u 19 sati na Portarati održat će se prezentacija rimskih obrta u suradnji sa Strukovnom školom, a u petak 14. lapidarij Arheološkog muzeja Istre u podne ugostit će likovne radove polaznika predškolske ustanove Rin Tin Tin. Predavanje Željka Zgrablića iz Hrvatskog šumarskog instituta održat će se u 18.30, a bit će naslovljeno "Istarske voćarice - svojstva i povijest", i bit će upriličeno u Svetim Srcima. Otvaranje info-punkta u Nezakciju bit će u subotu u podne.

Etnografski muzej Istre u Bujama ugostit će u petak 7. rujna otvorenje izložbe Mladena Milotića "Nebeski odrazi - aspetti celesti", a u petak 14. rujna u jutarnjim satima održat će se dječji ex tempore, a navečer u 19 sati bit će otvorena izložba i predstavljanje knjige Alfreda Fichtnera "Istra-Istria-Istrien". Svakodnevno je otvorena i izložba Ivane Tomljenović-Meller "Od Bauhausa do Buja".

U pazinskom Etnografskom muzeju Istre u ponedjeljak 10. rujna u 19.30 je otvorenje fotografske izložbe "Calcutta 1945. - dnevnik jednog vojnika/diario di un soldato", u suradnji s Indijskim kulturnim institutom. Predstavljanje digitalizacije Zbirke fotografija i Zbirke ostavštine Etnografskog muzeja Istre u sklopu projekta Istarska digitalna baština, bit će održano 12. rujna u 10 sati u Čitaonici kluba umirovljenika u Puli.

Muzej grada Pazina ima na programu u ponedjeljak 10. rujna u 19 sati otvorenje izložbe Urbani razvoj grada Pazina.

Drugi umaški salon Artum, odnosno izložba vizualne umjetnosti bit će u Muzeju grada Umaga održan u subotu 8. rujna, a 13. rujna u 19 slijedi predstavljanje arheološkog lokaliteta Sipar.

Zavičajni muzej Poreštine nudit će od 7. do 9. rujna brojne programe vezane za 6. povijesni porečki spektakl Giostra, dok se u novigradskom Lapidariumu može i dalje razgledati samostalna izložba Gorana Petercola te 15. rujna će biti organiziran izlet autobusom, posjet na izložbu Ki sit ki lačan.

Muzej suvremene umjetnosti Istre bit će uključen u ovu manifestaciju programom vizualnih umjetnosti "Tu smo 3", dok Narodni muzej Labin u petak 14. rujna ima na programu otvorenje izložbe radova Jasne Maretić "Retrospektiva 1963. - 2012.". Povijesni i pomorski muzej Istre u Puli u utorak 11. rujna ima na programu otvorenje gostujuće izložbe Zbirka stakla Muzeja Slavonije, s početkom u 19 sati, a dan kasnije je u 19.30 sati na programu predstava u sastavu projekta Istra Inspirit "Mitološka bića Istre", u suradnji s udrugom Čarobnjakov šešir.

U Zavičajnom muzeju grada Rovinja 7. rujna u podne je otvorenje izložbe "Zaštita muzejskih predmeta na primjeru dviju amfora".

Zavičajni muzej Buzet u nedjelju 9. rujna donosi dvije izložbe, a u sastavu manifestacije Subotina po starinski, i to otvorenje novog stalnog postava Zavičajnoj muzeja Buzet "Oružje iz Zbirke Blažančić, prostor Malih vrata u starom gradu" u 13 sati, a vremena sat kasnije "A njihova glazba u vremenu traje", iz glazbenih zbirki Zavičajnog muzeja Buzet i Muzeja grada Pazina. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter