Tjedan etno plesa i glazbe, filmova i bendova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deveto izdanje festivala tradicijske i etno glazbe, TradInEtno festival održava se u Pazinu od 15. do 22. srpnja. Festival se sastoji od glazbenih i plesnih radionica, predavanja, filmskih projekcija, sajma i koncerata. Događanja će se odvijati u Parku narodnog ustanka, na pazinskim ulicama, u ugostiteljskom objektu Bunker te pazinskom Kaštelu.

Radionica dijatonske harmonike

Prvi put festival u programu donosi radionicu dijatonske harmonike, a pod vodstvom Vincenza Caglottija iz Milana sudionici će moći naučiti tradicijske melodije za ples balfolk. Radionica "TradInEtno camp" pod vodstvom Allana Skrobea glazbena je okosnica festivala. Na njoj će polaznici naučiti po jednu melodiju ili pjesmu iz svoje zemlje koja će biti aranžirana za orkestar. Za one koji žele razvijati glasovne sposobnosti na raspolaganju je vokalna radionica pod vodstvom glazbenice Lidije Dokuzović, pjevačice benda Afion i osnivačice etno zbora Čipkice.

Plesna radionica "KoloNaOkolo" pod vodstvom Koviljke Marečić na programu ima učenje plesova i balkanskih kola. Radionica "Ples na tavolac" predstavlja zaboravljen oblik seoske zabave, a njen će glazbeni dio voditi Dario Marušić, dok je za plesove zadužena Koviljka Marečić. Dječja radionica će se održati u petak, 21. srpnja, u Parku istarskih velikana s početkom u 9 sati, dok će se u ranim popodnevnim satima odvijati radionice za odrasle. Idućeg dana na istom mjestu održat će se tri predavanja i dvije projekcije s festivala Etnofilm.

Stari zanati i "second hand"

Na jednodnevnom sajmu TradInTrade u subotu, 22. srpnja, predstavit će se zaboravljeni zanati središnje Istre te promovirati uzgoj domaćih povrtnih sorti. Ove se godine sajam odvija u suorganizaciji s manifestacijom "Pazi što jedeš" Etnografskog muzeja Istre. Istovremeno će se uz njega održati "Second hand" sajam koji polako gradi svoju tradiciju u Pazinu prodajom polovnih predmeta i prikupljanjem priloga za potrebite. Više informacija može se naći na www.tradinetno.com.

Koncerti - The Breaks, Kazan i Veja

U glazbenom programu, odnosno na večernjim koncertima će nastupiti glazbeni sastavi The Breaks, Kazan i Veja. Prvi su švedsko-slovensko-čileanski trio čija se glazba temelji na virtuoznim skladbama iz Bugarske, Mađarske, Slovenije i Skandinavije prožetima improvizacijama. Nastupaju u petak, 21. srpnja, a idućeg dana su na programu Kazan i Veja. Zagrebački bend Kazan postoji nešto više od pet godina, a cilj im je oživjeti i modernizirati glazbu s područja Balkana. Kazan je na rasporedu posljednje večeri festivala, isto kada i pazinska etno skupina Veja, čiji je frontman Goran Farkaš glavni organizator festivala. Ulaz na koncerte je besplatan. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter