Tjedan dana učenja uz vrsne stručnjake

Iz rada prošlogodišnje škole (Arhiva)
Iz rada prošlogodišnje škole (Arhiva)

U prostorima OKUD-a Istra u Puli jučer je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena ovogodišnja, 21. po redu Međunarodna ljetna škola harmonike, koja je počela s radom jučer i održava se sve do 22. kolovoza uz pomoć Grada Pule i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Voditelj škole Igor Krizman kazao je da su ovogodišnji predavači vrsni stručnjaci Aleksandar Skljarov (Rusija) i Teodoro Anzellotti (Njemačka-Švicarska).

- Međunarodna ljetna škola harmonike je manifestacija koja nudi učenicima, studentima i nastavnom osoblju program koji obuhvaća znanja iz metodike, tehnike, teorije i prakse nastave harmonike dokazanih vrhunskih pedagoga i koncertista na ovome instrumentu, a koja se nadovezuje na programe u glazbenim školama i akademijama. Program se ostvaruje individualiziranom nastavom uz prethodno pripremljene skladbe po svom izboru,

nastavom komorne glazbe sukladno zahtjevima i mogućnostima polaznika, kao i pripremom, slušanjem i sudjelovanjem na koncertima, naglasio je Krizman.

Organizator u sklopu Ljetne škole planira dva koncerta i to: solistički recital Aleksandra Skljarova koji je održan sinoć u svetom Franji te završni koncert polaznika na programu u katedrali u subotu, 22. kolovoza u 20.30 sati.

Skljarov i Anzellotti izrazili su veliko zadovoljstvo što će raditi s talentiranim mladim harmonikašima i što će im moći prenijeti dio svoga znanja tijekom intenzivnog rada.

Aleksandar Skljarov je rođen 1949. godine u Borisogljebsku, oblast grada Voronježa u Rusiji. Od 1973. godine predaje na  Institutu umjetnosti u Voronježu (danas – Akademija umjetnosti), a od 1989. godine je u zvanju redovnog profesora. Od 1978. godine solist je Voronješke filharmonije. Pobjednik je međunarodnog natjecanja "Svjetski kup" (Belgija, 1971. godine). Nagrađen je "Srebrnim diskom" na Međunarodnom festivalu "Bajan i bajanisti" (Moskva, 1994. godine).

Teodoro Anzellotti rođen je u gradu Candeli u jugoistočnoj talijanskoj regiji Apuliji. Odrastao je u blizini Baden-Badena, a studirao u Karlsruheu i Trossingenu u klasi Huga Notha.

Pobjednik je međunarodnog natjecanja "Hugo Herman". Kao međunarodno priznati solist spada među najistaknutije harmonikaše i glazbenike našeg vremena. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter