Tjedan dana prekida vatre na istoku Ukrajine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je najavio da će jednostrani prekid vatre od tjedan dana na separatističkom istoku početi u petak navečer kako bi se omogućilo proruskim pobunjenicima da polože oružje.

"U petak 20. lipnja počinje primirje, koje će trajati do 27. lipnja", rekao je novi prozapadni predsjednik tijekom prvog posjeta regiji Donjecka, jednog od uporišta separatista gdje se nastavljaju borbe. "To je više nego dovoljno za početak procesa razoružanja, početak osnivanja tampon zone duž granice između Rusije i Ukrajine", dodao je predsjednik spomenuvši dvije mjere njegovog mirovnog plana predstavljenog u petak.

Njegov plan u 14 točaka sadržava gospodarska, politička i sigurnosna poglavlja. Plan određuje jamstva za sigurnost sudionika u razgovorima, amnestiju za one koji su položili oružje i nisu počinili teške zločine, oslobađanje talaca, osnivanje tampon zone od 10 km od granice između Ukrajine i Rusije. Plan određuje i razoružanje, završetak ilegalnog zauzimanja zgrada regionalne uprave Donjecka i Luhanska koje kontroliraju pobunjenici, brzo organiziranje lokalnih parlamentarnih izbora i programa za osnivanje radnih mjesta u regiji.

Od travnja je u sukobima proruskih separatista i ukrajinske vojske u industrijskoj rusofonoj regiji Donbasa poginulo najmanje 365 ljudi. Sukobi prijete jedinstvu Ukrajine, bivše sovjetske republike koja bi trebala potvrditi povijesni sporazum pridruživanja Europskoj uniji 27. lipnja. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter