Tiziano Sošić predsjednik Gradskog vijeća Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj Komunalnoj palači danas je održana konstituirajuća sjednica novog saziva Gradskog vijeća Grada Pule na kojoj je odvjetnik Tiziano Sošić izabran za novog predsjednika Vijeća čime je postao prvi pripadnik talijanske nacionalne manjine na čelu najvišeg gradskog predstavničkog tijela. Nakon uvodnih čestitarskih riječi gradonačelnika Borisa Miletića i dožupana Fabrizija Radina, vijećnici su odradivši protokol položili svečanu prisegu da će savjesno raditi za dobrobit i napredak Pule i njezinih građana, te je potom Sošić jednoglasno izabran za predsjednika Vijeća.

- Zahvaljujem vijećnicima koji su mi ukazali povjerenje, pogotovo što sam novi vijećnik. Izabrali ste Rovinježa za predsjednika Vijeća, to je hrabra odluka i nadam se da ću je opravdati. Kada sam se iz Rovinja doselio u Pulu prije 17 godina upoznao sam sve vrijednosti Pule, pogotovo da Puležani uvijek burno komentiraju, od velikih infrastrukturnih projekata do uređenja nogostupa u svojoj ulici, i za sve imaju mnogo rješenja. To je dobro jer je važno da se čuju različita mišljenja. Pozivam sve vijećnike da argumentiranom diskusijom u Vijećnici i angažmanom izvan nje potvrde te vrijednosti Pule i zastupaju sve sugrađane, rekao je u svom prvom obraćanju novi predsjednik pulskog Gradskog vijeća.

S obzirom da je Sošić potpuno novo lice u pulskoj politici, iako je još "davne" 1993. godine izabran za člana prvog saziva Skupštine Istarske županije, može se reći da je ovo svojevrsno iznenađenje vladajuće koalicije IDS-a, koja je i u prošlom sazivu iznenadila imenovanjem za predsjednika Vijeća Roberta Cveka, a koji je nakon izbora postao aktualni dogradonačelnik, odnosno prvi zamjenik gradonačelnika Borisa Miletića. Imenovanjem Sošića ispunjena je obaveza iz Statuta da pripadnik talijanske nacionalne manjine treba biti imenovan na mjesto predsjednika ili zamjenika predsjednika Gradskog vijeća. Ujedno je Sošić prvi pripadnik talijanske nacionalne manjine koji je, od osamostaljenja Hrvatske, a vjerojatno i duže, postao predsjednik pulskog Gradskog vijeća.

- Velika mi je čast što mi je povjerenje ukazano jednoglasno, prvo jer dolazim iz redova novih vijećnika, a drugo jer sam pripadnik talijanske nacionalne manjine što samo pojačava čast koja mi je imenovanjem dana. U obavljanju funkcije želim doprinijeti da rad Vijeća bude ne samo u skladu sa zakonima već i dobreom praksom gdje će se uvažavati stavovi i dozvoliti diskusija svim vijećnicima, neovisno da su dio vladajućih ili oporbe, poručio je Sošić.

U novom sazivu Vijeća će IDS-ova koalicija, u kojoj su još HNS, ISU i ZS Zeleni, imati natpolovičnu većinu s 14 vijećničkih mandata od 25 koliko čini saziv Gradskog vijeća Grada Pule. S obzirom da je nositelj liste IDS-ove koalicije Boris Miletić izborio novi četverogodišnji mandat gradonačelnika Pule, njega je na listi vijećnika zamijenio, kao i u prošlom sazivu Vijeća, predsjednik pulskog IDS-a Valter Boljunčić, koji je na izbornoj listi koalicije bio na posljednjem mjestu. Ostali članovi vladajuće koalicije u Vijeću su: Elena Gattoni-Stepanov (IDS), Ivan Nekić (HNS), Diana Kukić Dasko (IDS), Ardemio Zimolo (IDS), Gordana Ferenčić (ZS Zeleni), Massimo Brajuha (IDS), Bruna Jovanović (ISU), Tiziano Sošić (IDS), Jadranka Černjul (IDS), Kristina Rabar (IDS), Slađana Radošević (IDS), Redžep Raimović (BDSH) i Dunja Račić (IDS). Nova imena u vladajućim vijećničkim klupama su Nekić, Brajuha, Sošić, Rabar i Radošević.

S druge strane Vijećnice, u oporbenim klupama, sjedit će, kao i posljednje četiri godine, sedam članova koalicije SDP-HSU-SDSS-HSLS: Mauricio Licul (nezavisni), Danijel Ferić (SDP), Silvano Hrelja (HSU), Sanja Radolović (SDP), Siniša Gordić (SDP), Igor Belas (SDP) i Radenko Ognjenović (HSU). Inače, predsjednik HSU-a i saborski zastupnik Silvano Hrelja, koji je jučer opravdao nedolazak, potvrdio nam je da će svoje mjesto vijećnika prepustiti stranačkom kolegi s izborne liste Robertu Fabrisu, kojem će to onda biti drugi vijećnički mandat. Uz njih, u oporbenim klupama sjediti će i vijećnici HDZ-a Mirko Jurkić, Ivona Gudelj i Petar Ćurić, te vijećnica Živog zida Gordana Čakić.

Od ukupno 25 izabranih vijećnika u novom sazivu Gradskog vijeća Grada Pule sjedit će 12 novih lica u odnosu na donedavni saziv, od čega, uz pet novih vijećnika u vladajućoj koaliciji, oporbena koalicija SDP-a ima tri nova vijećnika (Radolović, Gordić i Belas). Sva tri vijećnika HDZ nova su lica u Vijeću, kao i spomenuta Čakić iz Živog zida. (G. ROJNIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter