"Titu" bi mogao presuditi Tito

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prica o serijalu Antuna Vrdoljaka «Tito» ušla je neocekivano u novu fazu, i to zahvaljujuci samom Titu! Kontroverzije je prethodno izazvala cinjenica da je Vrdoljak u njoj obilato koristio kadrove iz filma «Titovi memoari» Veljka Bulajica zbog cega Bulajic tuži HRT, a HRT na brzinu cisti seriju od «posudenih» kadrova.

No, svjetlo dana je ugledao i dio ugovora iz 1974. godine vezan uz Bulajicev film u kojima se kao glavni autor serije na dva mjesta navodi Josip Broz Tito. To saznanje možda i nece ništa bitno promijeniti što se sudovanja Bulajica i HRT-a tice, no moglo bi zakomplicirati nakanu autora serije «Tito» da je proda u inozemstvu, prije svega u Kinu.

Veljko Bulajic umjesto komentara veli da ce sve stajati u tužbi sudu. I na HRT-u su bez komentara, takoder zbog suda. Neslužbeno, navodno bi jako teško bilo dokazati da je Tito glavni autor, ali zato nije sporno njegovo autorstvo nad onim što je govorio u kameru.



Ugovor je novost i za obitelj Josipa Broza. Njegova unuka Aleksandra Saša Broz naglašava da Titova djela nisu javno dobro kojim se može koristiti tko hoce i kako hoce, pogotovo ako je rijec o necem što zadire u autorsko pravo, a to pravo pripada nasljednicima Josipa Broza. Prema sudskom rješenju, to su u jednakim omjerima njezin otac Mišo, zatim djeca njegova pokojnog brata Žarka te Titova udovica Jovanka Broz.

Stoga, kani li itko serijal «Tito» prodavati, a utvrdi se da se i Tita može zvati autorom, morat ce pregovarati i s njima.

Inace, vrijedilo je Sašu Broz pokušati pitati za ocjenu Vrdoljakove serije. Ocekivano, Saša Broz se zasad suzdržala od komentara.


Podijeli: Facebook Twiter