Titovim Cadillacom za 2.500 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki Brijun, najveci od cetrnaest otoka brijunskog arhipelaga, još je od vremena Josipa Broza Tita poznat kao elitno odmaralište, a status glamuroznog turistickog odredišta drži i danas. Nesudeni dolazak Angeline Jolie u posjet Radi Šerbedžiji, koji je tamo pred devet godina podignuo ljetnu bazu svojeg medunarodnog kazališnog projekta, Kazališta Ulysses, Brijune je ponovno vratio u središte medijskog interesa.



No, Brijuni su na to odavno navikli. Politicari, glumci, pjevaci, umjetnici i sve druge «VIP» osobe redoviti su gosti otoka, pa se na njih malo tko obazire. Prelijepi arhipelag, medutim, za prosjecnog gradanina predstavlja preskupo turisticko odredište, pa turisti dubljeg džepa, stoga, cine vecinu posjetitelja. Ipak, Nacionalni park godišnje privuce više od 160 tisuca gostiju iz svih zemalja.



Na Brijune se u pravilu odlazi organizirano, na cetverosatni razgled za što se placa ulaznica u iznosu od 210 kuna. U tu je cijenu uracunato strucno vodenje na talijanskom, francuskom, ruskom, hrvatskom, njemackom i engleskom jeziku. Gosti mogu razgledati srednjovjekovnu crkvu Svetog Germana s freskama, stalnu postavu fotografija "Tito na Brionima", izložbu prepariranih životinja koje su nekad boravile na otocju, te safari park, saznajemo od voditeljice marketinga NP-a Brijuni Vesne Danko Klunic.



Jednodnevni izlet na Brijune predvida i obilazak bizantskog Castruma, ostataka srednjovjekovne trobrodne bazilike svete Marije iz 5. stoljeca te ostatka rimske vile trokatnice s termama i ljetnikovcem. Gosti se nakon obilaska ornitološkog rezervata u samom središtu Velog Brijuna zaustavljaju pored 1.600 godina stare masline, gdje ih docekuje štand na kojem Natali Kendel prodaje suvenire s motivima maslina i proizvoda od maslina.

- Turisti dolaze do stare masline i obavezno se slikaju ispred nje. Suveniri se prodaju jako dobro, posebice maslinovo ulje u boci od pola litre koja stoji 80 kuna, te privjesci cija je cijena izmedu 25 i 40 kuna. Kad se sve zbroji, prodaja nije loša, kaže Natali.



Sve je to lijepo i glamurozno, no ukoliko na Brijune krecete s cijelom obitelji - to ce vas i koštati. Jedna cetveroclana obitelj - neovisno o tome ide li u razgled s vodicem ili bez njega - izlet na Brijune samo za ulaznice treba platiti 840 kuna. Ako na Brijunima zažele i rucati, izdvojit ce još barem 400 kuna, a dodamo li tome pokoji sladoled, sokic i slicno, zakljucit cemo da takvu obitelj jedan dan na Brijunima ne može "doci" ispod 1.300 kuna. Naravno, uvijek može i skuplje. Ako žele otocje obilaziti biciklom, cetveroclanu obitelj ova rekreacija koštat ce do 440 kuna. Naime, najam bicikla dnevno košta 110 kuna, odnosno 35 kuna na sat. Najam elektromobila, pak, košta 300 kuna na sat, pa tko voli nek' izvoli.



Ako se gost želi osjecati posebno - i pritom ima dovoljno dubok džep - može se provoziti Titovim Cadillacom Eldorado iz 1951. godine kojeg je od 1953. do 1979. godine na otocju vozio iskljucivo Josip Broz. Najam tog oldtimera košta 2.500 kuna na sat! No, na Brijunima se turisti uglavnom samo fotografiraju ispred tog starog i luksuznog automobila. Ima, naravno, i onih koji se dodu slikati na Brijune nakon vjencanja. Taksi vožnja gliserom naplacuje se 400 kuna u oba smjera.

Na koncu, treba biti fer i reci da samac može provesti dan na Brijunima za otprilike 300 kuna, odnosno cak i za 200 kuna ako je rijec o domacem gostu koji ce za termin odlaska izabrati jeftinije predsezonu ili posezonu. A to, objektivno govoreci, i nije puno.


Podijeli: Facebook Twiter