Titovi dani u Fažani otvoreni izložbom 'Sjećanja 33'

Veliki interes za izložbu 'Sjećanja 33' (T. GRBIĆ)
Veliki interes za izložbu 'Sjećanja 33' (T. GRBIĆ)

Manifestacija "Titovi dani u Fažani" otvorena je u petak izložbom "Sjećanja 33" Velimira Dragaša, kolekcionara i člana Numizmatičkog društva Vespazijan iz Pule. Posjetiteljima, kojih je bilo oko 150, obratili su se Martin Matošević, predsjednik Zajednice društava Tito Istarske županije i Mirko Urošević, a na mihu je zasvirao Drago Draguzet.

Među velikim brojem izložaka koji vraćaju u Titovo doba posebno su zanimljivi zlatni sat Marvin s Titovim potpisom koji je dobio brijunski vrtlar pri odlasku u mirovinu, čahura topovske počasne paljbe, jedna od njih 12, ispaljena 1980. u Beogradu povodom Titove smrti, bodež za otvaranje pisama koji je dobio Jozo Dragaš kao delegat finalne utakmice Kupa maršala Tita Rijeka-Partizan, porculan Bavaria koji je napravljen nakon Titove smrti kao komercijalno pozlaćena garnitura za kavu.

Posjetiteljima su bili zanimljivi i originalni snimci 1960.-1970. s Brijuna koje je Tanjug (Telegrafska agencija nove Jugoslavije) slao svjetskim novinskim agencijama. Na fotografijama su uz Tita Fidel Castro, Haile Selassie, Gamal Abdel Naser, Indira Gandhi i mnoge druge svjetski poznate osobe. Sve osobe s tih fotografija poznate su Šveđaninu dr. Thomasu Hedneru koji se zatekao na izložbi i rekao da mu je izložba jako interesantna jer je upoznat s tim dijelom povijesti.

Svi koji su bili pioniri mogli su se prisjetiti svečane pionirske obaveze koju su morali naučiti napamet. Nije izostao ni dio boce šampanjca kojom je Jovanka Broz krstila brod Berge, Titov telefon, kopije iz mapa slikara koji su portretirali Tita, među njima najviše Slovenac Božidar Jakac.

- Posjedujem sve ove izloške i šteta je da ih javnost ne vidi jer oni svjedoče vremenu u kojem smo živjeli i koje je bilo dio moje mladosti. Moja je ideja pokrenuti inicijativu da se otočju vrati ime Brioni jer u cijelome svijetu ono je poznato pod tim imenom. Promjenom imena u Brijuni radi se štetna reklama za komercijalni turizam rekao je autor izložbe i vlasnik izložaka Velimir Dragaš.

Danas je bio planiran nastavak manifestacije u vidu narodnog zbora na fažanskoj plaži, no on je prekinut uslijed lošeg vremena, ali to nije spriječilo posjetitelje iz cijele Istre da stanu u red i čekaju na obećanu porciju graha. (Napisala i snimila Tatjana GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter