Titove masline preseljene s Muzila u Valturu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Jednom davno je u cast druga Tita pored stražarskog objekta i porte na ulazu u Muzil posaden maslinik s tolikim brojem stabala koliko je on u tom trenutku imao godina. Ne znam je li Vam poznato da su ta stabla izbrisana bez traga, zameten je svaki znak da su ta stabla tamo stajala tridesetak godina, sve je zaravnato i ondje trenutno stoji samo jedan žuti bager koji je to sve i zaravnao", piše nam citatelj.

"Prošavši onuda prije tri dana vidio sam bager te da odredeni broj stabala u tom masliniku fali, ali je još stajalo nekih 20-ak stabala, da bi danas to stanje bilo znatno izmijenjeno - potpuni nestanak maslina", dio je pisma pristiglog u našu redakciju.

I doista, doznali smo da je maslinik nastao 1980. godine, kada ga je vojska posadila u cast preminulog maršala Josipa Broza Tita (88). Cuci smo i informaciju da su 1999. godine, nakon smrti predsjednika Franje Tudmana, pripadnici HV-a navodno išcupali 11 maslina da bi njihov broj odgovarao godinama preminulog predsjednika Tudmana. Je li tome doista bilo tako, ne znamo, ali cinjenica je da je nedavno maslinik - nestao.

Od bojnika na Muzilu Marijana Lovrekovica doznali smo da je tijekom proteklog tjedna stiglo rješenje Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) kojim se odobrava Otvorenom kaznenom zavodu Valtura da masline iskopa i prebaci na podrucje Valture.

- Znam tek da je stiglo rješenje i da su osobe iz zatvorskog sustava Valture same iskopale i preselile masline, uz pomoc bagera. Za sve ostalo morate pitati nekog drugog, odgovorio je na naša pitanja bojnik Lovrekovic.

Pokušali smo doci i do upravitelja OKZ-a Valtura da ga pitamo gdje su masline zasadene i zašto su prebacene, ali nam je, zbog delegacije koja mu je bila u posjetu, ostao nedostupan. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter