Titov "Vis" bit će potopljen kod Kamenjaka

Titov brod trenutno je vezan na Smokvici podno Muzila (Arhiva)
Titov brod trenutno je vezan na Smokvici podno Muzila (Arhiva)

Admiralski brod "Vis" bit će uz zapadnu obalu Kamenjaka potopljen do ljeta, pa u sezoni valja očekivati i prve ronioce privučene tom novom podvodnom atrakcijom. Večeras naime, vijećnici Općine Medulin odlučuju o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu potapanja i gospodarskog korištenja broda "Vis" na 20 godina vlasniku Arsenu Brajkoviću iz Pule.

"Vis" će biti prvi brod potopljen brod u Hrvatskoj u tu svrhu. Određena je i lokacija - riječ je o 300 metara udaljenosti od obale pred uvalom Polje, na 32 metara dubine. Pogodnost ove olupine je i što će se na nju, točnije na gornju palubu, moći spuštati i ronioci-početnici. Brod je očišćen i oslobođen od ikakvih onečišćivača, a ovakva atrakcija, slažu se i u Općini Medulin, bitno utječe na lokalno gospodarstvo, u smislu smještajnih kapaciteta i ponudu ronilačkih centara.

Brod, trenutno vezan na pulskom Muzilu, izgrađen je 1956. u Uljaniku, dug je 58 metara, širok 8,7 metara, s ukupnom istisninom 670 tona i gazom od tri metra. Projektiran je i u funkciji zapovjednog broda JRM-a. Na raspisani natječaj Općine Medulin javio se jedan ponuđač - Brajković, a načelnik Goran Buić kroz smijeh kaže da i nisu očekivali više ponuđača s obzirom da nema mnogo takvih Titovih brodova u blizini. Na ovom luksuzno uređenom brodu, uz visoke oficire JRM-a, često je plovio i Josip Broz, kao i mnoge poznate ličnosti iz svijeta politike i zabave.

- To je fenomenalna inicijativa, zato smo i raspisali natječaj. Ona predstavlja i proširenje turističke ponude, a utjecat će direktno na turističke dolaske i produljene sezone. Ronilački turizam u Medulinu dobit će brand naširoko poznat. "Vis" neće biti samo olupina, on ima i svoju priču kao Titov brod i kao brod izgrađen u pulskom Uljaniku. Uz ronilačku ponudu treba znati i ispričati tu priču, rekao je Buić. (Z. STRAHINJA)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter