Titov park čeka još samo - Tita

Još nedostaje prva bista, ona Josipa Broza Tita (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)
Još nedostaje prva bista, ona Josipa Broza Tita (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Jučer su radnici u memorijalnom dijelu Titovog parka u Puli postavljali posljednje dvije biste koje su nedostajale, one Nevena Kirca i Vladimira Gortana. Doduše, u parku skulptura prazno je još jedno postolje, ono namijenjeno Josipu Brozu Titu. A upravo se i ta bista treba smjestiti na čelu da bi se obznanio službeni datum otvorenja ovog novouređenog pulskog parka.

- Još nismo odlučili o datumu službenog otvorenja parka. Iako je na početku bilo riječi o tome da se neće čekati postavljanje Titove biste već da ćemo otvoriti park, a potom postavljati i Tita, ipak ćemo čekati, rekao nam je jučer gradonačelnik Boris Miletić.

Kako saznajemo od akademskog kipara Alije Rešića kojem je povjeren posao izrade bista, i Titova je gotova, i samo je pitanje dana kada će biti postavljena. Iako je u početku bilo dosta nedoumica gdje uzeti bistu za odljev, Rešić kaže da je u konačnici nađena u pulskom Vodovodu, i to gipsana. No, bila je lijepa i dovoljno velika pa je uspješno uzeo kalup i izlio brončanu bistu.

- Sve je spremno, Tito je također spreman i kada odrede datum ja ću ga postaviti na pripremljeno kameno postolje, ustvrdio je Rešić.

S obzirom da su se i jučer radnici poprilično namučili da podignu biste na postolja, upitali smo Rešića koliko su teške. Kako nam je rekao, izlivene su deblje, da bi odljev bio sigurniji, te imaju i do 60 pa i 70 kilograma. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter